04 augustus 2022

Bij een nieuwe strategie hoort een moderne en open visuele identiteit voor HEMA

Total Design ontwikkelt voor HEMA een aangepaste visuele identiteit die naadloos aansluit op de strategische koers van HEMA.

Met liefde gemaakt
HEMA heeft als missie: een beter alledaags leven in een mooiere wereld. Bij HEMA wordt daarom alles met liefde gemaakt, met een focus op praktischer, mooier en beter ontwerp. Producten die langer meegaan. Uniek door het herkenbare ‘Dutch Design’ handschrift. Dit alles met behoud van het betaalbare karakter.
Bij de nieuwe strategische koers die HEMA sinds eind 2021 is opgestart, hoort een opgefriste en moderne identiteit. Total Design is gevraagd deze rebranding te ontwikkelen, met behoud van de HEMA-eigenheid, maar ook gericht op de toekomst. Echt Dutch Design; minimalistisch, experimenteel, onconventioneel en met een gevoel voor humor. Een identiteit dat alleen het merk HEMA zich kan permitteren.

In de afgelopen 96 jaar hebben we als HEMA een stevige basis voor een mooi, oer-Hollands merk gelegd. Op die basis hebben we nu samen met Total Design voortgebouwd. Daar is een ‘echt HEMA’-huisstijl uit voortgekomen, waar we trots op zijn en volledig aansluit op ons doel om HEMA weer écht HEMA te maken. Total Design heeft zich wederom bewezen als een creatieve en inhoudelijke partner op dit gebied.

— Bart Kleijzen - Brand Strategy HEMA

Een moderne identiteit
Er is gekozen voor een heldere en opgewekte uitstraling met veel openheid en contrast. Ook wordt er meer lef getoond door veel gebruik van wit. Hierdoor is er meer ruimte gemaakt voor de verhalen achter de producten. De producten van HEMA krijgen letterlijk een podium en de bijzondere producteigenschappen worden extra belicht.

Het HEMA-logo is, zoals bekend, rood en vormt de basis van de visuele identiteit. Maar deze kleur wordt spaarzaam gebruikt, alleen het logo en de promo’s zijn rood, alle andere elementen hebben altijd een andere kleur. Hiervoor is een nieuw, toegankelijk kleurenpalet ontwikkeld. Voor een winkel die er voor iedereen wil zijn; divers en inclusief.

Het nieuwe kleurenpalet is gebaseerd op de merkwaarden: modern, opgewekt, nuchter, dapper en open. Het palet bestaat enkel uit kleuren die positieve gevoelens opwekken. Kleuren waar je blij van wordt. Door wit de primaire kleur te maken blijft het geheel wel strak en nuchter.

Toegankelijke typografie
Een nieuwe HEMA-typografie verbetert de toegankelijkheid en leesbaarheid. Een morele verplichting van goede toegankelijke typografie, zowel op de website als op de winkelvloer, omdat HEMA de winkel voor iedereen is.

Fotografie viert het alledaagse leven
Ook de fotografie is aangepakt. In de beelden zit beweging, dynamiek en fun. Met zonnig Hollands licht en verrassende perspectieven wordt een eigen stijl gecreëerd. We hebben geen poespas nodig om een glimlach op het gezicht te toveren. We laten de fun van het leven van alledag zien en dat is herkenbaar en leuk!

Het is onze taak geweest om samen met de afdeling Brand Strategy de regierol te nemen en ervoor te zorgen dat de HEMA-branding aansluit bij de nieuwe strategie. Modern en no-nonsense. Dat gaat HEMA enorm helpen bij de realisatie van haar positionering. Een waanzinnig proces en ook bij Total Design met liefde gemaakt.

— Henriette Verkerk - Head of Branding at Total Design