Dirk van den Broek

Dirk van den Broek – De tijd is rijp

Hoe Dirk van den Broek zich inzet voor een lager BTW tarief op aardappelen, groente en fruit

De vraag
Hoe maken we gezonde voeding voor alle Nederlanders nog betaalbaarder en dus bereikbaarder?

Het inzicht
Dirk heeft de laagste prijzen van Nederland voor groente en fruit. Maar er is een grens aan wat wij als supermarkt alleen kunnen doen.
Om groente en fruit voor iedereen toch nóg voordeliger te kunnen maken, spreken we de overheid aan op haar verantwoordelijkheid.

Het idee
Om groente en fruit voor iedereen nóg voordeliger te kunnen maken start Dirk een petitie om de btw op groente en fruit te verlagen. Een paar jaar geleden besloot de Nederlandse overheid immers de btw op groente en fruit te verhogen, waardoor het voor de consument nog duurder werd. Onder het campagnethema ‘De tijd is rijp’ roepen we zoveel mogelijk mensen op om de petitie te tekenen. Ook andere supermarkten nodigen we uit om mee te doen. Uiteindelijk wordt in Den Haag namens meer dan 52.000 mensen de petitie aangeboden.

Het resultaat
Aan de oproep om de petitie te tekenen wordt massaal gehoor gegeven. Ook kreeg de actie heel veel likes en shares op social media. Mede hierdoor kreeg de actie veel aandacht in talkshows en nieuwsprogramma’s. Met een zeer bescheiden media inkoop werd er 2 miljoen euro aan mediawaarde vergaard. Maar het belangrijkste resultaat is natuurlijk dat in het nieuwe coalitieakkoord inmiddels het voornemen is opgenomen om de btw op groente en fruit helemaal af te schaffen!