16 maart 2023

Typisch Nederlands

Iconische tulp staat centraal op postzegels over bloemenvelden

Nederland is een land van bloemen en bloemenvelden. De meest Nederlandse bloem van alle bloemen – de tulp – staat centraal op de vandaag uitgegeven postzegels uit de serie ‘Typisch Nederlands’.

De uitgifte van PostNL met als onderwerp bloemenvelden is de 3e van dit jaar in de serie ‘Typisch Nederlands’. Eerder kwamen al postzegels uit over musea (2 januari) en molens (13 februari). Later dit jaar zijn kaasmarkten (15 mei) en wadden (14 augustus) aan de beurt. De meerjarige serie is in 2023 gewijd aan uiteenlopende bezienswaardigheden die belangrijk en typerend voor Nederland zijn.

Belangrijke economische sector
De eerste bloemenvelden ontstonden rond 1850 tussen Leiden en Haarlem op de geestgronden. Ook elders in Nederland zijn bollenvelden te vinden, onder meer bij Venlo, op Texel, in de Noordoostpolder en op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden. Het bloeien van de velden trekt veel toeristen, zo’n 2 miljoen per jaar. De sierteelt van bloemen en planten is in ons land een belangrijke economische sector, met een exportwaarde van 7,3 miljard euro in 2021.

Strak patroon
Op het postzegelvel ‘Typisch Nederlands – bloemenvelden’ staan kleurrijke illustraties van gestileerde tulpen. Op iedere postzegel zijn 3 tulpen naast elkaar afgebeeld. De steel en de bladeren van de tulp links en rechts lopen door op de postzegel eronder. De iconische vormen van de tulpen zijn in een strak patroon over de postzegels gegroepeerd.

Typisch Nederlandse bloem
De postzegels voor 2023 uit de meerjarige serie ‘Typisch Nederlands’ zijn opnieuw ontworpen door Total Design uit Amsterdam. Dit jaar werkte creative director Edwin van Praet samen met senior grafisch ontwerper Adam Lane. Voor Van Praet lag de keuze voor tulpen op de postzegels voor de hand. “Het is een typisch Nederlandse bloem. Sterker nog, de tulp is de meest Nederlandse van alle bloemen. Bovendien leent de tulp zich gemakkelijk om er een iconische vorm van te maken.”

Kunst van het weglaten
Ontwerper Lane gebruikte in het ontwerp van de bloemenveldenpostzegels de simpelste geometrische tulpvorm. “Het is de kunst van het weglaten”, zegt hij. “De balans tussen net te veel en net te weinig detail. Juist door meer van deze tulpenvormen in een patroon te zetten, herken je ze het snelst. Wat ook helpt, zijn de kleuren die aan een boeket doen denken. Of beter gezegd, aan een bloemenveld.”

Lange rechte voren
Het patroon op de postzegels weerspiegelt de wijze waarop bollen in de grond worden gepoot. Dat gebeurt altijd in lange rechte voren die met de trekker worden getrokken. Op die manier is het mogelijk de meeste tulpenbollen per vierkante meter te laten groeien.

Paars, geel en roze
De tulpen op de postzegel hebben de kleuren paars, geel en roze. De volgorde van de kleuren heeft geen specifieke betekenis, maar is wel van belang geweest voor het ontwerp. Lane: “We wilden op de postzegels de helderste kleur in het midden plaatsen om zo de meer ingehouden tulpenkleuren van elkaar te scheiden. Bovendien blijft bij geel de tekst in het beeldmerk van Typisch Nederlands het best leesbaar. De kleuren van de Nederlandse vlag komen juist weer dankzij het groen van de bladeren sterk naar voren.”

Verkrijgbaarheid
Het postzegelvel ‘Typisch Nederlands – bloemenvelden’ telt 6 gelijke postzegels, met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 20 maart 2023 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via de webshop.