04 oktober 2022

‘Sollicitatiebrieven’ maken bedrijven bewust van belang duurzame koffie op werkvloer

Na het winnen van een pitch mocht Total Design aan de slag voor een mooie gezamenlijke campagne van MVO Nederland, Fairtrade Nederland en Solidaridad. Vorige week werd de campagne Goede Koffie gelanceerd. Een campagne die bedrijven bewust maakt van het belang van duurzame koffie. Alleen als koffieboeren een goede prijs krijgen die een leefbaar inkomen mogelijk maakt, kunnen ze duurzaam investeren in de toekomst en daarnaast praktijken als kinderarbeid voorkomen.

Uit onderzoek onder meer dan 1.000 respondenten blijkt dat 85 procent van de Nederlanders niet weet of ze goede koffie drinken op het werk. En dat 73 procent wil dat hun werkgever kiest voor goede koffie.

De campagne
Als we in Nederland een nieuwe baan hebben, zeggen we gekscherend dat er maar één ding belangrijk is: hebben ze goede koffie? Maar misschien is deze vraag helemaal niet zo gek, want als je weet welk soort koffie jouw werkgever schenkt, dan weet je ook hoeveel belang hij hecht aan een eerlijke beloning voor iedereen en aan zijn betrokkenheid bij de wereld als ondernemer.

De krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat er één bericht is waar elk bedrijf met smart op zit te wachten: het bericht van een sollicitant. Want in ‘the war on talent’ ben je al blij als talent überhaupt bij je op de koffie wil komen.

Samen met meer dan 180 vrijwilligers sturen we honderden sollicitatiebrieven naar werkgevers. De boodschap in die brief: schenken ze eigenlijk goede koffie?, en dan gaat het niet over de smaak. Ze willen namelijk niet komen werken bij het betreffende bedrijf als ze geen ‘goede koffie’ schenken.
Zo bereikt de campagne rechtstreeks HR- en office-afdelingen met de boodschap dat verduurzaming ook over de inkoop van je koffie gaat.

Op het platform www.goedekoffie.nl bieden we bedrijven de mogelijkheden om te achterhalen of zij goede of slechte koffie schenken en hoe goede koffie bijdraagt aan een leefbaar inkomen voor koffieboeren. Waarbij ze ook de tools aangereikt krijgen om in gesprek te gaan met hun koffieleveranciers over de bron van de koffiebonen.

Met een video die wordt ingezet als pre-roll bij NPO gemist, en op YouTube en LinkedIn richten we ons op de bredere bekendheid onder werkgevers.