08 januari 2020

De kleinste placemat van Nederland

In opdracht van PostNL heeft Total Design een nieuwe serie postzegels gemaakt, met in de hoofdrol typische Nederlandse producten. Op het eerste zegelvel staat de rookworst centraal. De serie zal bestaan uit 5 verschillende zegels die de komende maanden worden uitgebracht.

Als eerste komen de postzegels met rookworsten uit: “Voor de postzegels hebben we verschillende rookworsten getest. De rookworst van de HEMA bleek het beste te werken, omdat die de rondste is. Zo loopt de worst mooi mee met de ronding van het bord.” Aldus Creative Director Edwin van Praet.

Het gebruikte bord op de postzegel heeft een neutrale uitstraling, is niet al te diep en gebroken wit. “Zo komt de rookworst volledig tot zijn recht”, zegt Van Praet. “Hetzelfde uitgangspunt geldt voor de mes en vork. Geen modern Scandinavisch bestek dat nu hip is, maar een mes en vork met een traditionele, onopvallende vormgeving. We hebben wel wat gesmokkeld. Normaal is een vork iets kleiner dan een mes, maar dat zou compositorisch niet werken. Het grid van het beeld op de postzegel bestaat uit een cirkel binnen twee vierkanten. Om perfecte vierkanten te krijgen, hebben we de mes en de vork optisch even lang gemaakt. Het grid past weer in de rechthoekige vorm van de postzegel, waarin je een placemat zou kunnen zien.”

Aan de bovenkant van het vel is ruimte voor een traditioneel Nederlands gerecht. “Daar keert de rookworst terug, in plakjes gesneden met een typisch mesje. En een kom erwtensoep ernaast, met een lepel die er diep in is gestoken samen met bruine boterhammen op een houten plankje.”