Van Gogh Museum

Van Goghs penseelstreek aan de basis van de branding

Na een deepdive in het werk van de kunstenaar viel ons oog op de enkelvoudige penseelstreek van het beroemde schilderij ‘Het Korenveld’. Deze diende als uitgangspunt voor de nieuwe visuele identiteit van één van de meest bezochte kunstmusea ter wereld, Het Van Gogh Museum in Amsterdam.

  • Branding

Het werk en de persoon van Van Gogh

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft de grootste en belangrijkste verzameling schilderijen en tekeningen van Van Gogh en is daarmee één van de meest bezochte kunstmusea ter wereld.

De opdracht was om een merkidentiteit te ontwikkelen voor het van Gogh Museum, waardoor het museum veel meer verbonden zou worden met het werk en de persoon van Van Gogh.

De grote uitdaging was om een visuele identiteit te ontwikkelen die in één oogopslag associaties zou oproepen met Van Gogh, zonder inbreuk te doen op de integriteit van zijn werk. De wereld is al vergeven van smakeloze kopieën van en commerciële interpretaties van zijn werk.

Wekenlang zijn we, samen met curatoren van het museum, door al zijn werk gegaan en zijn we steeds meer gaan inzoomen op zijn penceelstreken en zijn kleuren. Uiteindelijk hebben we één van zijn meest karakteristieke werken gekozen ‘Het Korenveld’ en daarvan z’n penceelstreken uitvergroot en geabstraheerd. Op basis van twee andere bekende schilderijen, “Zonnebloemen’ en ‘Amandelbloesem’, hebben we de vier primaire kleuren van de huisstijl gekozen. Acht secundaire en aanvullende huisstijlkleuren komen uit verschillende perioden van zijn werk.

Daarnaast was één van de aanleidingen voor de ontwikkeling van de nieuwe merkidentiteit de verschijning in twee volumes van persoonlijke brieven en notities uit het leven van Van Gogh. Ook hieruit hebben we citaten gebruikt.

‘Het schilderij komt naar me toe net als een droom’
In de visuele identiteit zijn ook citaten gebruikt uit de persoonlijke brieven van Van Gogh, waardoor de identiteit nóg persoonlijker wordt.

Zo hebben we in alles geprobeerd om zo dicht mogelijk bij van Gogh te blijven en zo min mogelijk zelf te ontwerpen of te interpreteren. De grootste controverse was wellicht de basis van het logo, de naam van het museum in een zwart vlak. Dit is uitvoering getest, want hoe was het mogelijk om voor één van kleurrijkste schilders ooit een zwart vlak als logo te maken? Maar in alle paneltests was al snel duidelijk dat het alleen maar was bedoeld om niet te willen concurreren met Van Gogh en werk en afzender (branding) duidelijk te scheiden.

Op basis van deze eenvoudige basiselementen is de huisstijl in de volle breedte ontwikkeld en tot op de dag van vandaag nog zo levendig als het Van Gogh Museum zelf.

We hebben ons verhaal verbreed en verdiept door nieuwe elementen toe te voegen. Zo geven we Van Gogh’s legacy door aan nieuwe generaties, zodat zijn inspiratie voortleeft.

— Axel Rüger, directeur Van Gogh Museum

Meer weten over deze case? Neem contact op met Hugo!

Hoe kunnen we u helpen?

Total Design gelooft in de kracht van het verschil. Verschillende mensen die samenwerken aan een gedeeld doel. Vanuit verschillende disciplines – technologie, communicatie en branding – helpen wij merken zich verder te ontwikkelen en te groeien.

Maak kennis met ons
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.