Puccini Bomboni

Van een luxe merk naar een luxe webshop voor Puccini

Wat ooit begon met heerlijke taarten, koffie en vijf unieke bonbons aan de Staalstraat in Amsterdam, groeide al snel uit tot een exclusieve passie voor chocolade. De innovatieve creaties van Puccini Bomboni veroverden de harten van Nederland en mensen ver daarbuiten. Vandaag de dag staat Puccini Bomboni bekend als één van de beste chocolatiers ter wereld en wij van Total Design zijn erg trots om al jaren onderdeel te zijn van deze groei en ontwikkeling.

  • Research & data analyse
  • UX & UI Design
  • Front-end Development
  • Back-End Development
  • Fotografie en copy
  • CRO optimalisatie

Een volgende stap

Waar Puccini een gerenommeerd luxemerk is geworden, bleef de webshop de afgelopen jaren wat achter. Om ook digitaal een volgende stap te maken, werd aan Total Design gevraagd om de webshop een volledige make-over te geven. De webshop diende visueel een luxere en moderne uitstraling te krijgen die perfect zou aansluiten bij het mooie merk, maar er moest ook nagedacht worden over de gebruikerservaring en conversie-optimalisatie.

Onderzoeken, analyseren en wireframing

Om te beginnen, hebben we diepgaand onderzoek gedaan naar best practices op het gebied van moderne brand webshops. Het was cruciaal dat de webshop niet zomaar een generieke online shop werd, maar echt de exclusiviteit en luxe van het merk Puccini bleef uitstralen. Ook analyseerden we alle data van de huidige webshop en brachten we in kaart hoe de bezoekers zich gedroegen, navigeerden en waar verbeterpunten lagen.

Op basis van de research en analyse ontwikkelden we gedetailleerde persona’s en user journeys, die ons hielpen om de verschillende behoeften en wensen van Puccini’s klanten te identificeren. Deze inzichten vertaalden we vervolgens door naar sitemaps en wireframes. Hierbij hielden we rekening met behavioural design principes, zodat de interacties en klantreis naadloos en intuïtief aanvoelden.

Visueel aantrekkelijk maken

Na de eerste fase hebben we een digitaal designsysteem opgezet dat de basis vormt voor het volledige webdesign. Binnen dit systeem hebben we de bestaande huisstijl vastgelegd en aangevuld met extra elementen. Onze uitdaging was om de grenzen van de bestaande huisstijl op te zoeken. Door een extra lettertype te introduceren en kleurtinten toe te voegen die gebaseerd zijn op de officiële merkkleuren, konden we een luxere en meer toegankelijke uitstraling creëren.

Het designsysteem zorgde daarnaast voor consistentie en efficiëntie in het ontwerpproces. Het bevat gestandaardiseerde componenten, stijlgidsen en ontwerprichtlijnen, die allemaal bijdragen aan een naadloze integratie van de aangevulde merkidentiteit. Met deze aanpak konden we functionele en visueel aantrekkelijke UI-designs creëren die de essentie van het merk perfect weergeven.

Van ontwerp naar ontwikkeling

Een belangrijk aspect van het project was de technische reconstructie van de webshop. Aan de hand van de gemaakte ontwerpen, en met behoud van de bestaande database en integratie met WooCommerce, bouwden we de voorkant van de website volledig opnieuw op. Dit zorgde ervoor dat de overgang soepel verliep zonder dataverlies terwijl de webshop wel veiliger, sneller en meer toekomstbestendig werd.

Fotografie en aangescherpt merkkompas

De bestaande fotografie van Puccini was opgebouwd uit het designprincipe van ‘less-is-more’. Hierbij werden de producten volledig op een witte achtergrond weergegeven. In het aangescherpte merkkompas werd duidelijk dat we het ‘ambacht’ meer naar voren wilden laten komen. De nieuwe productfotografie moest gaan voldoen aan de merkpersoonlijkheid van Puccini: eerlijk, kwaliteit, eigenwijs en harmony. Net als de bonbons gebruiken we wat nodig is. We gebruiken geen onnodige elementen om ons product aan te dikken. De fotografie moest niet te ver af komen te staan van het ambachtelijke maakproces.

Met dit in gedachten werd het werkblad van Sabine van Weldam, Chief Chocolatier van Puccini, ook ons werkblad. De RVC-tafel die Sabine gebruikt bij de productie van haar bonbons werd een eerlijke achtergrond die past bij het eigenwijze van Puccini. De krassen in het RVC laten de geschiedenis van het maakproces zien, maar geven daarnaast ook een rustige ondergrond die de nadruk legt op het product. Door de blauwe weerkaatsing van het RVC te benadrukken, creëerden we – juist door het contrast met het warme licht in de bonbons – een mooie harmonie tussen achtergrond en product.

Continu blijven optimaliseren

Om de website toekomstbestendig te houden, voeren we regelmatig onderhoud uit. Daarnaast streven we ernaar om de webshop continu te optimaliseren. Daarom voeren we maandelijks uitgebreide analyses uit om de prestaties van de webshop te evalueren. We analyseren user journeys, conversieratio’s en andere belangrijke statistieken om te bepalen waar verbeteringen mogelijk zijn. Dit stelt ons in staat om de webshop voortdurend te optimaliseren en ervoor te zorgen dat de klanten van Puccini altijd de beste ervaring hebben.

Ook nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor jullie website? Neem dan nu contact op met Erwin.