Kooyman BV

Total Design verbindt Kooyman BV met Caribisch erfgoed

Kooyman benaderde Total Design in januari 2023 met de vraag of we konden helpen met een brand refresh. Kooyman had behoefte aan een verbreding van haar identity, inclusief heldere guidelines. Met een duidelijke uitwerking in verschillende kanalen, zoals instore, de website, OOH, social media, de folder, etc.

  • Branding
  • Visuele Identiteit
  • Design
  • In-store
  • UX/UI Design

Kooyman is de favoriete winkel voor zowel doe-het-zelvers als professionals in het Caribisch gebied. Met zeven vestigingen en meer dan 650 medewerkers is Kooyman BV marktleider in hardware, bouwmaterialen en home improvement op Curaçao, Aruba, Barbados, Bonaire en St. Maarten.
Of het nu gaat om woningen, kantoren, winkels of andere constructies, Kooyman’s materialen spelen vrijwel altijd een rol bij de bouw of het onderhoud. Voor professionele bouwers is er zelfs een “Drive Thru.”

Kooyman is een baken voor lokale gemeenschappen en biedt meer dan alleen klantvriendelijke producten. Ze werken samen en ontwikkelen oplossingen om bewoners te ondersteunen en de huisvesting in het Caribisch gebied te verbeteren. Kooyman biedt innovatieve oplossingen voor zonne-energie voor huiseigenaren die een betere toekomst omarmen en hun milieu-impact willen minimaliseren. De merkessentie van Kooyman is dan ook niet voor niets “Samen bouwen aan een betere toekomst.”

Kleurrijk erfgoed

Wanneer je door de straten van Curaçao wandelt, word je betoverd door de overvloed aan kleuren. Iets wat we zelf uit eerste hand mochten ervaren. Het was meteen duidelijk voor ons: het kleurrijke centrum van Willemstad verdient zijn plaats op de UNESCO Werelderfgoedlijst!
De nieuwe visuele identiteit sluit perfect aan bij deze levendige geschiedenis. Kooyman is hét merk dat dit kleurrijke karakter echt kan belichamen. Zo hebben we het merk verbonden met het erfgoed van de Caribbean.

Transformatie naar Caribisch karakter

Kooyman ondergaat een transformatie die hen terugbrengt naar het echte Caribische karakter: opvallend en kleurrijk. Het vertegenwoordigt de cultuur en daarmee de plekken waar de winkels zijn gevestigd, het personeel dat bij Kooyman werkt en de klanten die de stores dagelijks bezoeken.

Het Caribische bont geeft een bijzondere moderne samenstelling van kleuren. En door de kleuren te mengen wordt het totaalplaatje een vrolijk en uitnodigend geheel. Een stijl waar de doelgroep zich in zal herkennen. Eentje die uitnodigt voor een plezierig (volgend) bezoek.

Het bonte karakter van de visuele identiteit kan door middel van een designsysteem heel rijk, maar ook summier worden toegepast. En de kleurtinten zijn gesegmenteerd in de verschillende productcategorieën, en worden in de totale journey doorgevoerd. Zo hebben de categorieën Outdoor, Paint, Bath, Lighting, etc. allemaal een eigen kleur gekregen.

En het kleurenpalet voor bouwmaterialen, zoals hout, cement, staal en metaal, sluit nauw aan bij de daadwerkelijke look en feel van de constructieve productcategorieën. Wat je ziet is wat je krijgt. Deze visuele begeleiding helpt de klanten in de goede richting.

Kleurrijk ruitpatroon

De kleurrijke stijlelementen behoren tot de belangrijkste elementen in de visuele identiteit van Kooyman. Het stijlelement is geïnspireerd op de Madras, een kleurrijk ruitpatroon dat gebruikt wordt bij het maken van Antilliaanse traditionele kleding. De introductie van de Madras in het Caribisch gebied is het perfecte voorbeeld van hoe stof de identiteit van een cultuur kan vertegenwoordigen.
De patronen creëren een samenhangende maar unieke en heldere look en feel voor Kooyman. Elk patroon bestaat uit vier velden, maar kan in verschillende vormen en maten worden weergegeven.

De evolutie van een iconisch logo

Iconische merken hebben iconische logo’s, en iconische logo’s moeten niet telkens vervangen worden door iets totaal nieuws. Maar als ze niet regelmatig een kleine aanpassing krijgen, blijven ze hangen en verouderen ze op den duur.

Het Kooyman logo zorgt voor herkenbaarheid, het is het boegbeeld van de organisatie. Herkenbaarheid gedijt niet bij grote veranderingen. Kooyman heeft een iconisch logo en is bekend bij de doelgroep. De cirkel met de K is al van veraf herkenbaar, daarom is het zo belangrijk om juist deze vorm zo iconisch en herkenbaar mogelijk te houden. Precies de reden dat het langzaam moet meeveranderen met de tijd.

Het ronde element van het logo komt terug in de speelse nieuwe typografie. En het gebruik van onderkast zorgt voor een verbetering van de leesbaarheid. Het voelt daarnaast ook minder afstandelijkheid. Het stramien op de achtergrond is de onzichtbare vormbepaler die tot in de kleinste details doorwerkt.

Een dynamisch en charismatisch font

Het geselecteerde lettertype heeft een dynamische en charismatische reeks vormen. De ronde elementen van dit schreefloze font zorgen voor de verbinding met het logo. Het betreft een digitaal lettertype waarmee Kooyman klaar is voor de toekomst.
Het lettertype creëert tevens een balans tussen de vierkante patronen uit de stijlelementen.
Er is een lettertype gebruikt met verschillende gewichten. Het gebruik van de gewichten zorgt voor betere leesbaarheid en vergroot hiermee de effectiviteit van de assets.

Transformatie in de toekomst

Kooyman ondergaat een opvallende gedaanteverandering en draagt deze met trots uit. Een stijl die toekomst en geschiedenis met elkaar verbindt. Het betoverende Caribische erfgoed wordt vertaald in een geheel nieuwe look en feel die vanaf januari 2024, gedurende het jaar, overal geïmplementeerd wordt.

Ook in een oogopslag herkenbaar en onderscheidend zijn? Neem dan nu contact op met Henriette.

Hoe kunnen we u helpen?

Total Design gelooft in de kracht van het verschil. Verschillende mensen die samenwerken aan een gedeeld doel. Vanuit verschillende disciplines – technologie, communicatie en branding – helpen wij merken zich verder te ontwikkelen en te groeien.

Maak kennis met ons
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.