Total Design ontwerpt een nieuwe visuele identiteit vol Rubeneske contrasten
Het Rubenshuis in Antwerpen ondergaat een transformatie die de contrasten tussen toen en nu omarmt. Het huis, ooit de werk- en woonplek van één van de grootste en meest veelzijdige kunstenaars ooit, Peter Paul Rubens, transformeert tot een eigentijds merk dat zowel een breed publiek aanspreekt, inclusief specialisten.
Het Rubenshuis straalt de levenslust uit van Rubens’ dynamische universum. In zijn huis toonde Rubens wie hij was: schilder, kunstverzamelaar, vader, vriend, diplomaat én architect. Zijn stadspaleis met prachtige tuin maakte op tijdgenoten een overweldigende artistieke indruk.
Een architectonisch meesterwerk herleeft
Het Rubenshuis, een historisch kunstenaarshuis ontworpen door Rubens zelf, ondergaat een grondige restauratie. Het gebouw wordt duurzamer, veiliger en energiezuiniger, terwijl de historische waarde behouden blijft. Naast het huis verrijst een nieuw onthaalgebouw van Robbrecht en Daem Architecten. Dit gebouw verwelkomt niet alleen bezoekers, maar huisvest ook een belevingscentrum, museumcafé, onderzoekscentrum en de internationaal gewaardeerde Rubensbibliotheek. Een nieuwe, integraal toegankelijke bezoekersroute leidt door het huis en de tuin.
Een tuin die bloeit door de seizoenen
De nieuwe baroktuin, onderhanden genomen door Dries van Noten en Ars Horti, schittert 365 dagen per jaar. Het plant- en kleuradvies van Van Noten zorgt voor een eigentijdse interpretatie van de barokke stijl, met een kleurenpalet dat de seizoenen viert.
Een verdubbeld Rubenshuis
Het vernieuwde Rubenshuis zal dubbel zo groot zijn en voldoen aan alle eisen van een internationaal modern museum.
Contrasten in typografie en kleur
De nieuwe identiteit omarmt de contrasterende kenmerken van Rubens. Het logo combineert een klassieke schreefletter met een zakelijke schreefloze letter, een moderne weerspiegeling van de titelpagina’s en frontispices uit Rubens’ tijd.
Het kleurenpalet symboliseert het drieluik van het Rubenshuis en zijn bewoners: blauw voor hemel/paradijs, rood voor lichamelijkheid/cultuur en groen voor natuur/tuin. Drie contrasterende tinten van elke kleur zorgen voor een eigenzinnige uitstraling en flexibiliteit in communicatie.
Boogvormen en vlakverdeling
Drie boogvormen, afgeleid van Rubens’ architectuur, leggen nadruk en zoomen in op details. De vlakverdeling streeft naar symmetrie, net zoals Rubens in zijn werk deed. Het principe van ‘halveren’ is leidend in de indeling van uitingen.
Het grid van de Stad Antwerpen vormt de basis voor de layout, met de herkenbare letter ‘A’ van het stadslogo op elke uiting.
Tone of voice: verleden en heden verbonden
De tone of voice verbindt het verleden met het heden door thema’s uit Rubens’ werken te spiegelen aan hedendaagse fenomenen. Zo wordt Rubens’ werk relevant voor jong en oud.
Beelden van het nieuwe onthaalgebouw: Robbrecht en Daem
Beelden van de nieuwe baroktuin: Ars Horti
Opening in 2024 en 2027
Het nieuwe onthaalgebouw en de heraangelegde tuin openen in augustus 2024. Het museum heropent in 2027, het jaar van Rubens’ 450e verjaardag. Vanaf dan is het hele Rubenshuis toegankelijk voor het publiek.
Credits
Beelden van het nieuwe onthaalgebouw: Robbrecht en Daem
Beelden van de nieuwe baroktuin: Ars Horti
Ook in een oogopslag herkenbaar en onderscheidend zijn? Neem dan nu contact op met Henriette.
- Henriette Verkerk
- Head of Branding
- (+31) 06 439 923 96
- henriette@totaldesign.com