Vrije Universiteit Amsterdam

Online Campus Vrije Universiteit Amsterdam

Een campus die online verschillende diensten aanbiedt. Activiteiten zoals vergaderen, ontspannen, reflecteren, converseren, en meer. Maar de online campus voegt ook beleving toe aan de online websites en diensten van de VU.

  • Concept Design
  • Prototyping
  • Technical Architecture
  • UX / UI Design
  • Platform Development
  • Frontend Development
  • Internal Branding

Online Campus

Tijdens de Corona pandemie bleef iedereen thuis, ook de studenten en medewerkers van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam. Voor de crisis was er weinig aandacht voor de waarde van de campus maar tijdens de crisis werd duidelijk dat de campus wel degelijk waarde heeft. Niet zozeer door de tegels en gebouwen, maar doordat er spontane ontmoetingen en sociale activiteit plaatsvonden. De VU voorzag al dat een verandering van omgang en communiceren nodig was door de verandering in online gedrag en gebruik van ‘cloud’ diensten.

De VU vroeg ons om een oplossing te bedenken. Een oplossing die ervoor zorgt dat studenten en medewerkers elkaar beter en vaker ontmoeten, want dat is essentieel voor onderwijs en onderzoek. De VU verwachtte ook dat thuiswerken en thuis leren na de pandemie zouden blijven en zelfs zou toenemen. Daarom was de vraag ook, om de campus naar de studenten en medewerkers te brengen, omdat zij niet meer voor alles naar de (fysieke) campus zouden hoeven komen.

Het doel van de campus is niet om de huidige real life campus na te bootsen of te vervangen. Het doel is om de functies die de campus biedt ook online aan te bieden. Functies als ontmoeten, ontspannen, reflecteren, converseren, en meer. Maar ook het toevoegen van beleving aan de online websites en diensten van de VU.

Op basis van design sprints, uitgebreide betrokkenheid van de doelgroepen, gebruikersonderzoek en experimenten is een concept voor de online campus ontwikkeld. Dit is ontworpen als een functioneel conversatieplatform. Overal waar een student of medewerker is, zowel online als offline, kan deze chatten, samenwerken, leren en onderzoeken met de betrokkenen. Het is dus een continu aanwezige, virtuele omgeving voor studenten en medewerkers van de VU.

Dit concept werd bedacht voordat Metaverse werd gelanceerd, maar het vergelijkbaar. Je hebt het idee van een “virtual self” in een online omgeving waar je sociale interacties en verschillende functies kunt hebben. De online campus is echter gericht op het faciliteren van een specifiek doel met een specifieke doelgroep: leren en onderzoek voor de student en de onderzoeker.

Ook wordt er geen gebruik gemaakt van virtual reality of augmented reality; de omgeving is volledig web-based, zowel op mobiel als desktop. Dit betekent dat het door iedereen en op elk moment gebruikt kan worden, ook zonder fancy apparatuur. Dit was ook de reden voor het succes van de eerste lancering: meer dan 2.700 gebruikers, voornamelijk potentiële studenten, bezochten de online campus tijdens de virtuele open dag. Zij konden in meer dan 70 zalen presentaties per studierichting bijwonen en kregen antwoord op hun vragen. Resultaat: een gemiddelde waardering van 8,3 en meer dan 25% van de internationale studenten beoordeelde het platform met een 10!

We vroegen om een meeslepende ervaring voor studenten. Nu, 9 maanden later, hebben we een digitaal universum dat zowel een portaal is, als een verrijking van de sociale interactie in de VU-gemeenschap. We verwachten dat de manier van communiceren volledig zal transformeren.

— Shia Liem, Sr. Communicatie Adviseur Marketing VU, Vrije Universiteit Amsterdam

Meer weten over deze case? Neem contact op met Martijn!

Martijn Arts

Hoe kunnen we u helpen?

Total Design gelooft in de kracht van het verschil. Verschillende mensen die samenwerken aan een gedeeld doel. Vanuit verschillende disciplines – technologie, communicatie en branding – helpen wij merken zich verder te ontwikkelen en te groeien.

Maak kennis met ons
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.