Hoe wij HEMA 'meer HEMA' maakten

Mede dankzij een nieuwe merkidentiteit en communicatiestijl is HEMA nog steeds het meest populaire merk van Nederland.

  • Merkidentiteit
  • Communicatie

Goede kwaliteit, bijzondere vormgeving en vriendelijke prijs

HEMA is een van oorsprong Nederlandse keten van warenhuizen met bijna 800 vestigingen in negen landen. Het assortiment is vrijwel geheel speciaal voor HEMA geproduceerd. De producten voor dagelijks gebruik kenmerken zich door hun kwaliteit, bijzondere vormgeving en vriendelijke prijs.

Bijzondere eenvoud

Uitgangspunt voor al het creatieve werk was de merkessentie: bijzondere eenvoud. Alles dat werd bedacht werd eerst daar tegenaan gehouden. Zo is er een enorme verscheidenheid aan middelen gemaakt. Van de grafische aankleding van winkels en het hoofdkantoor tot en met honderden verpakkingen en alle mogelijke interne en externe communicatie uitingen. Door de sterke en tot de verbeelding sprekende merkessentie was het mogelijk om een grote vrijheid te nemen, zonder dat de herkenbaarheid van het merk verloren ging.

Van statisch logo naar flexibel label

Uiteindelijk is er een totaal nieuwe visuele identiteit ontwikkeld, inclusief het logo. Het oude logo was te statisch en kon niet flexibel worden toegepast. Door meer kleuren toe te staan is het corporate logo veel meer een communicatielabel geworden, dichter bij de klant. Een bijkomend voordeel hiervan was dat er voor verpakkingen nu geen extra drukgang meer nodig was. Het logo kan nu gewoon meekleuren. Dit heeft onmiddellijk geleid tot enorme besparingen.

Kleurrijker en kostenbesparend

Met de nieuwe visuele identiteit heeft HEMA een grote stap vooruitgezet: moderner, eigener en kleurrijker. Alle uitingen tellen nu veel meer bij elkaar op, zonder dat in- en externe bureaus creatief worden beperkt. In tegendeel, de nieuwe merkidentiteit Van HEMA daagt juist uit om continue te blijven vernieuwen.

We zijn nu meer HEMA dan voorheen

— René Repko, voormalig CMO Hema

awards

Voor de rebranding zijn meerdere awards gewonnen - drie ADCN Awards en een Dutch Design Award.

Meer weten over deze case? Neem contact op met Hugo!

Hoe kunnen we u helpen?

Total Design gelooft in de kracht van het verschil. Verschillende mensen die samenwerken aan een gedeeld doel. Vanuit verschillende disciplines – technologie, communicatie en branding – helpen wij merken zich verder te ontwikkelen en te groeien.

Maak kennis met ons
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.