NN

Herpositionering van de grootste verzekeringsmaatschappij van Nederland

In 2014 ging de voormalige verzekeringstak van ING als zelfstandige verzekeraar naar de beurs. De beursgang van NN was de grootste beursgang in Europa sinds 2007 en een onmiddellijk succes. Voor de beursgang ontwikkelde Total Design een nieuwe merkidentiteit.

  • Merk identiteit

Vertrouwen
De ontwikkeling van de nieuwe identiteit begon in 2010 met de herpositionering van Nationale Nederlanden. De grootste verzekeringsmaatschappij van Nederland moest opnieuw worden gepositioneerd, omdat ING op last van de Europese Commissie werd verplicht haar bank- en verzekeringsactiviteiten te scheiden. De belangrijkste opdracht op dat moment was om het vertrouwen van klanten en het grote publiek te herwinnen. Tijdens de crisis stond het vertrouwen in grote financiële instellingen sterk onder druk. Motto voor de herpositionering was dan ook: groot is niet meer synoniem voor betrouwbaar. Met andere woorden, hoe brengen we de grootste verzekeringsmaatschappij van Nederland weer dichter bij de mensen.

Nieuwe visuele identiteit
De totale visuele identiteit is aangepast. Met behoud van de kleur oranje is de stijl van fotografie, de illustratiestijl, de typografie, alles vriendelijker, helderder en toegankelijk gemaakt. Fotografen zijn meegegaan met gezinnen er is een eigen illustratiestijl ontwikkeld, een combinatie van lijntekeningen en aquarelen, waardoor het veel makkelijker wordt om een ‘verhaal’ te vertellen, en er is gekozen voor één typografie de Dagny, een heldere letter, zonder fratsen, oorspronkelijk ontwikkeld voor een Zweedse krant. Het logo is aangepast, iconischer en vriendelijker gemaakt, en de kleur oranje wordt genuanceerder toegepast, waardoor het merk niet alleen vriendelijker is geworden, maar ook veel herkenbaarder. De nieuwe stijl brak duidelijk met de wat kille en onpersoonlijk stijl van daarvoor. Nationale Nederlanden was van haar voetstuk afgekomen en weer de verzekeringsmaatschappij van Nederland voor de Nederlanders. Bij de introductie van de nieuwe merkidentiteit verving Het Financieel Dagblad de naam in het logo door ‘nieuwe nederigheid’.

Internationaal
Vier jaar later werd de herpositionering aangescherpt en internationaal doorvertaald. Op basis van de merkwaarden, ‘Care’, ‘Clarity’ en ‘Commitment’, werd een brandbook ontwikkeld, Book of Confidence, en een internationale campagne, ‘You Matter ‘(door bureau Khanna/Reidinga). Internationale naamontwikkelingsbureaus werden ingeschakeld en honderden namen kwamen voorbij. Uiteindelijk werd er gekozen voor NN als nieuwe naam voor de holding. In de verschillende landen wordt, afhankelijk van bekendheid, de namen NN of Nationale Nederlanden gevoerd. Wel wordt in alle landen het nieuwe internationale beeldmerk/symbool gebruikt. Zo was NN in 2014 gereed voor de grootste beursgang in Nederland sinds die van KPN in 1998.

NN is actief in 18 landen en heeft meer dan 12.000 werknemers en 15 miljoen klanten. Er is een uitgebreide en interactieve brandportal ontwikkeld, die dient als richtlijn en inspiratie, waar alle landen mee werken. Tot op de dag van vandaag maken we nog elke maand nieuwe illustraties.

Creativiteit combineren met effectiviteit en efficiëntie is niet altijd makkelijk, maar als het lukt is het resultaat geweldig

— Frank Lina, brand manager corporate identity NN

1x

De grootse beursgang in Nederland sinds KPN in 1998

Meer weten over deze case? Neem contact op met Hugo!

Hoe kunnen we u helpen?

Total Design gelooft in de kracht van het verschil. Verschillende mensen die samenwerken aan een gedeeld doel. Vanuit verschillende disciplines – technologie, communicatie en branding – helpen wij merken zich verder te ontwikkelen en te groeien.

Maak kennis met ons
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.