Hermitage Amsterdam

Hermitage Grand Art Game

Steeds weer worden musea met deze ene vraag geconfronteerd: hoe krijgen we een jong publiek geïnteresseerd in het museum? De Hermitage Amsterdam besloot dit vraagstuk aan te pakken door een online en live game te ontwikkelen om zo bezoekers op een leuke en speelse manier kennis te laten maken met de collectie van het museum. Voor de vertaling van dit concept van een goed idee naar een echte game, koos de Hermitage Amsterdam Total Design als partner voor het design en de ontwikkeling van dit project.

Gamen in het museum
Uit deze samenwerking zijn de Grand Art Game en de Grand Art Game Live ontstaan. De eerste is een online quiz game over de kunstwerken van de Hermitage. De tweede is een extensie van dit spel en wordt gespeeld als een ware schattenspeurtocht door de tentoonstellingen van het museum.

Sinds slechts een klein deel van de bezoekers van het museum een leeftijd heeft tussen de 15 en 24 jaar, betrekt de Hermitage deze jonge bezoekers bij hun collectie, door een spelelement toe te voegen aan het kijken naar kunst. En versterkt deze betrokkenheid door de optie te geven om ook thuis een spel te spelen. Zodat zelfs in tijden wanneer een fysiek bezoek naar het museum niet mogelijk is, er toch gespeeld kan worden. Natuurlijk kunnen bezoekers van alle leeftijden deelnemen aan beide spellen. Zo wordt zelfs de zeer ervaren museumbezoeker of kunstkenner uitgedaagd om op een nieuwe manier naar kunst te kijken.

Grand Art Game – word een digitale kunstverzamelaar
Via de Grand Art Game verzamelen spelers een eigen kunstcollectie en stellen ze een tsaar of tsarina in als persoonlijke avatar. Na elke voltooide quiz, kiezen de spelers een kunstwerk om toe te voegen aan hun collectie. De game heeft een interne rangschikking, zodat spelers hun prestaties kunnen vergelijken met die van andere spelers. Nog een bijzondere feature is dat spelers een gratis toegangsbewijs tot het museum kunnen winnen als ze tien kunstwerken hebben verzameld. Hierdoor creëert de game een extra prikkel voor de online spelers om daadwerkelijk bezoekers van de fysieke tentoonstelling te worden.

Live in het museum
Voor degenen die hun museumbezoek net die extra spanning willen geven, heeft de Hermitage besloten om van de Grand Art Game ook een extensie te maken die ter plekke in de tentoonstelling gepeeld kan worden: de Grand Art Game Live. Zodra bezoekers de Hermitage binnenkomen, kunnen zij het spel starten aan de hand van QR-codes geprint op de tickets en bij de toegang van het museum en de tentoonstelling. De spelervaring is opgezet als een speurtocht: de bezoekers moeten specifieke kunstwerken vinden, de QR-codes ernaast scannen en vervolgens een quiz beantwoorden over het kunstwerk om het toe te kunnen voegen aan de eigen kunstcollectie. De game heeft twee verschillende moeilijkheidsgraden en er kunnen meerdere speurtochten voor verschillende tentoonstellingen gespeeld worden. De quizzen voor zowel de online als de live game kunnen door de staf van de Hermitage zelf aangemaakt worden.

Testen op locatie
Het Total Design Lab team dat verantwoordelijk is voor het design en de ontwikkeling van beide versies van de game, heeft de live game ook op locatie getest. Het komt niet vaak voor dat de testlocatie voor een app zich op een dergelijke mooie locatie bevindt! Terwijl het TD Lab team omringd werd door ridders in blinkende harnassen, werden de vragen en de gebruikerservaring getest van het spelen van de Grand Art Game Live in de Hermitage.

Ontworpen om de Hermitage Amsterdam onafhankelijkheid te bieden
Om te zorgen dat de staf van de Hermitage zelf beide games kan creëren en aanpassen, was het van belang dat een makkelijk toegankelijk backend systeem werd ontwikkeld. Admin gebruikers van dit systeem kunnen nieuwe quizzen aanmaken, de moeilijkheidsgraad instellen, kunstwerken uploaden en ook huidige kunstwerken zoeken en aanpassen. Daarnaast kunnen de quizzen in meerdere talen geüpload worden, zodat bezoekers van meerdere achtergronden bediend worden.

Total Design wist op een originele en speelse manier ons educatief materiaal te vertalen naar een online game die aanspreekt bij een voor ons lastige doelgroep: jongeren. Het innovatieve en gebruiksvriendelijke ontwerp geeft ons de vrijheid de game op meerdere manieren in te zetten. De samenwerking met Total Design was altijd persoonlijk en inspirerend.

— Niko Bos - Hermitage Amsterdam

Meer weten over deze case? Neem contact op met Martijn!

Martijn Arts