Firda

Firda

Samen verder. Het Friesland College en ROC Friese Poort gaan vanaf 2023 samen als één grote onderwijsinstelling en krijgen daardoor de juiste schaalgrootte om echt het verschil te maken in de regio. Samen opleidingen aanbieden is niet alleen efficiënt, maar vooral voor de buitenwereld beter zichtbaar en herkenbaar.

  • Strategie
  • Positionering
  • Naamgeving
  • Branding
  • Communicatie

Naam maken als Firda

De nieuwe naam van de organisatie is Firda. Dat is Zweeds voor vieren. Samen vieren we dat we met elkaar in verbinding staan en dat we continu van én met elkaar leren. Daarbij draait alles om empowerment: je geniet van je eigen ontwikkeling en van wat je daarmee voor anderen kunt betekenen.

Het nieuwe merk zoekt verbinding, het verbindt vakmanschap aan de gemeenschap. Kennis aan verantwoordelijkheid. Vaardigheden aan een betekenisvol leven. De doorsnijding tussen de letter ‘r’ en de letter ‘d’ maakt een verbinding binnen het woord Firda maar zorgt door plaatsing in de lay-out ervoor dat werelden met elkaar worden verbonden.

Firda is een beweging

Firda staat voor voortdurende vernieuwing in elk praktijkvak en een gezonde dosis veerkracht en wendbaarheid in het leven. Firda daagt je uit om zelf nieuw perspectief te zoeken. Zo kun je concreet blijven bijdragen aan een gezonder en gelukkiger leven, voor jezelf en voor de ander.

Wie blijft leren, blijft zich ontwikkelen. En wie zich blijft ontwikkelen, leeft gelukkiger. Daarbij leer je niet alleen op school, je leert je hele leven door. Soms met elkaar, soms van elkaar. Van de mensen dicht bij je of van de wereld om je heen. Van studeren tot bijscholing, van bedrijfsleven tot sociale partner, wij maken je enthousiast voor verandering.

De beeldtaal van Firda laat samen met de slogans steeds de combinatie zien van deze uitgangspunten.

Leer jezelf het leven door

Firda brengt je in beweging. Voor meer betekenis in je werk én in je leven. 
Firda activeert en mobiliseert mensen in de regio. Op vaktechnisch en op maatschappelijk gebied. Zo zorgen we dat iedereen een topper in zijn vak wordt en blijft.

Total Design heeft een pay off bedacht die aansluit bij een levenlang leren, en blijven ontwikkelen. En wie zich blijft ontwikkelen, leeft gelukkiger. Een continu proces van vakinhoudelijke en persoonlijke groei waarbij Firda de spil vormt.
Zo leer je jezelf samen met Firda het leven door.

Het merk

Firda zet mensen in hun kracht. Sterke verbindingen leren maken, is immers kennis voor het leven. Dat is wie we zijn en waar voor we staan. We laten zien dat we betrokken zijn bij de ontwikkelingen in de regio. Dat we resultaatgericht werken. 
En dat we staan voor de combinatie van professionele vaardigheden, brede vorming en maatschappelijke verbinding. Een inspirerend verhaal dat iedereen raakt.

Wat voor mens je wilt zijn, is minstens zo belangrijk als het vak dat je uitoefent. Bij Firda willen we niet alleen dat je slaagt in je vak, we willen dat je slaagt in het leven.

De maatschappelijke positie van Firda reikt nadrukkelijk verder en is breder dan alleen opleiden. Total Design heeft dat treffend uitgewerkt in een modern maatschappelijk merk.

— Remco Meijerink, Voorzitter College van Bestuur Firda

Het kleurenpalet

Het kleurenpalet voor Firda sluit aan bij de connotaties die de naam Firda oproept: stevig, nuchter, opgewekt en met een knipoog naar Scandinavië.
Het kleurenpalet heeft associaties met een buiten gevoel, aards en toch modern.
De kleuren zijn sereen, in balans en ondersteunen de beeldtaal (fotografie).

Look en feel

Firda is er voor iedereen! De nieuwe look and feel moet ervoor zorgen dat je je altijd welkom voelt. Natuurlijk wordt er ook een statement gemaakt als dat nodig is, maar dit gebeurt nooit om mensen te vervreemden – maar juist om mee te krijgen.
De kracht van het beeld en de zeggingskracht van kleur dragen bij aan dit uitgangspunt.

De fotografie is inclusief, naturel en uit het leven gegrepen. Het zijn Firda-momenten die de verschillende kanten en levensverhalen van ieder mens laten zien, als een wendbare mens die klaar is voor de toekomst.

Meer weten over deze case? Neem contact op met Sieds!