EpilepsieNL

EpilepsieNL

Het Koninklijke Epilepsiefonds en De Epilepsie Vereniging gaan vanaf 2021 als één team samen voor een nieuwe start: EpilesieNL. Een ideaal moment voor een geheel nieuwe branding en marketingaanpak. Doel van de fusie is het maximaliseren van onderzoek, werving, informatievoorziening en ontmoeting. Eén op de 100 mensen heeft één van de 2.500 soorten epilepsie. Aanvallen ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen.

  • Branding
  • Communicatie
  • UX / UI Design

Stretching it

“Ineens voelde ik me ‘los’ van de wereld. Ik hoorde dat m’n vriend nog iets tegen me zei, maar ik kon niet antwoorden. Een uur later voelde het alsof er niets gebeurd was.”
Het zijn dit soort verhalen van epilepsie-patiënten die hebben geleid tot de ‘stretched’, uitgetrokken beeldtaal die we voor Epilepsie.nl hebben ontwikkeld.
Ver weg van alle cliché-beelden die in ons hoofd opduiken als we denken aan epilepsie. Het voelbaar maken van de impact, de disruptie die epilepsie veroorzaakt staat centraal. Het verstoort levens. Zet de tijd even stil. Het is onvoorspelbaar en daardoor zo beangstigend. De ‘stretch’ is herkenbaar voor patiënten en invoelbaar voor mensen die geen epilepsie hebben.

Een ontwrichtende, dubbele klap

De verstoring van het leven geven we grafisch vorm in zowel het Epilepsie- beeldmerk als in de campagnebeelden. Er is gekozen voor alledaagse situaties om zo ook het onvoorspelbare van de ziekte te illustreren. Die onvoorspelbaarheid trekken we tot in het uiterste door, door de ‘verstoring’ in het beeldmerk geen vaste plaats te geven. In elke uiting staat hij op een ander positie. Op die manier ontstaat een uniek telkens wisselend beeldmerk dat toch direct herkenbaar blijft. Van de disruptie maken we in de marketing campagne ook gebruik door de ‘stretch’ te plaatsen in bestaande reclame-uitingen. Het publiek denkt dat ze weten wat er komen gaat en die verwachting wordt door de ‘stretch’ verstoord. En dat is precies wat epilepsie doet.

De eenheid van vorm en functie

Vorm en functie zijn in de hele campagne onverbrekelijk met elkaar verbonden. Er is eenvoudig een vertaling te maken naar letterlijk elke situatie. Zowel als het gaat om de beelden die we gebruiken als naar media. Advertenties, banners, billboards, commercials, actiemarketing – overal doet de unieke beeldtaal zijn werk. En zelfs zonder beelden geeft het logo precies aan welke impact epilepsie heeft. Van groot belang daarbij is de keuze voor de hoofdkleur paars: een directe referentie naar Purple Day, 26 maart, de internationale dag voor Epilepsie. Het is de kleur van lavendel dat, zo blijkt uit onderzoek, een positieve werking heeft op mensen met Epilepsie. Elk element draagt zo bij aan een verdieping en verbreding van de boodschap: epilepsie verstoort levens.

Do you want your brand to be recognizable as well as distinctive? Get in touch with Henriette!