Nationale Opera & Ballet

Een nieuwe merkidentiteit voor Nationale Opera & Ballet

Het creëren van een sterk herkenbaar merk. Nationale Opera & Ballet lanceert met trots haar nieuwe merkidentiteit met de nieuwe seizoensbrochure 2024 – 2025.

  • Strategie
  • Positionering
  • Branding
  • Digital Design

Aanleiding

Het is een prachtige uitdaging om de nieuwe merkidentiteit voor Nationale Opera & Ballet te mogen ontwikkelen. Een merk waar esthetiek en expressie in alles dat ze doen centraal staat.
Maar hoe ga je dat overbrengen en vastleggen in een identiteit?

Aanleiding voor de rebranding is om de missie van Nationale Opera & Ballet ‘we willen het leven van zoveel mogelijk mensen verrijken met opera en ballet’ invoelbaar te maken voor het huidige publiek en nieuwe doelgroepen.
De nieuwe identiteit moest Nationale Opera & Ballet als één merk positioneren en de benodigde middelen verschaffen om een digitale benadering voorop te kunnen stellen. Het doel was om een open en uitnodigende sfeer te creëren waarin ruimte werd geboden voor de diverse facetten van het instituut.

Het merk was versplinterd geraakt door een overvloed aan logo’s, labels en initiatieven gericht op verschillende doelgroepen. Bovendien waren De Nationale Opera en Het Nationale Ballet visueel weliswaar verenigd onder één noemer, maar functioneerden ze nog steeds als afzonderlijke entiteiten. Feitelijk hadden we dus te maken met drie afzonderlijke merken. Het Nationale Opera & Ballet merk, De Nationale Opera en Het Nationale Ballet. Daar moest eenheid en structuur in worden gebracht.

Strategisch startpunt

We zijn eerst een grondige verkenning van de materie ingedoken, waarbij we diepgaand de inhoud hebben doorgenomen om tot de essentie te komen. NO&B heeft een mooie missie, maar wat betekent Nationale Opera & Ballet voor de ontvanger? NO&B miste een sturende merkbelofte. Daarvoor hebben we intern workshops merkbelofte gedaan met alle betrokkenen.

Uit deze workshops is de merkbelofte ‘Verenigd in iets groters dan jezelf’ voortgekomen.
Opera en ballet zijn één van onze oudste kunstvormen. Het is de live-expressie van menselijke emoties en ervaringen. Het spreekt de taal van de ziel. Een taal waarin we ons verbonden voelen en onderdeel worden van iets groters dan onszelf. De synchroniciteit tussen makers, artiesten, orkest en publiek is uitzonderlijk. Het is een diepere ervaring die het alledaagse overstijgt.

Vanuit deze merkbelofte hebben we een monolithisch merk gecreëerd en een merkidentiteit ontwikkeld waarbij de labels en alle initiatieven van het instituut aandacht krijgen op contentniveau.

Het resultaat

Van drie merken naar één merk met één identiteit.

We creëerden één sterk merk met een geheel eigen identiteit. De vormgeving gaat uit van de merkbelofte en beeld – een opwaartse en overstijgende beweging – waarbij de kunst van het weglaten centraal staat. Zo ontstaat er een choreografie van typografie, beeld en vlakverdeling. Een prachtige compositie die de ontvanger betovert.

De visuele identiteit is choreografie met typografie.
Met een perfecte compositie en vlakverdeling.

Het startpunt van de visuele identiteit is een sturende merkbelofte die uitgaat van wat opera en ballet doen met de ontvanger. Dat gevoel hebben we geformuleerd als: ‘Verenigd in iets groters dan jezelf’. Ons publiek stapt bij Nationale Opera & Ballet in een totaal andere wereld die het alledaagse overstijgt. De verbinding tussen makers, artiesten, orkest en publiek is uitzonderlijk. Opera en ballet spreken de taal van de ziel. Een taal waarin we ons verbonden voelen. De emotie die het publiek in de zaal ervaart is wat we met de nieuwe identiteit uitdragen.

— Kate Harriman, Hoofd Marketing Nationale Opera & Ballet

Choreografie met typografie, waardoor tekst verbeeldingskracht krijgt. Door de opmaak en vlakverdeling ontstaat er een compositie die niet alleen de inhoud overbrengt, maar ook de emotie weet te raken. De plaatsing, grootte en dikte van de typografie visualiseren de emoties. Mét of zónder ondersteunend beeldmateriaal.

Motion Design benadrukt de opwaartse beweging, het gevoel onderdeel te zijn van iets groters dan jezelf. De bewegingen van het logo, de teksten en de grafische elementen bieden het merk bewegingsvrijheid. Flexibel grid biedt het podium voor de perfecte uitvoering en zorgt voor consistentie.

Het logo is teruggebracht tot de essentie. De keuze voor alleen het woordmerk maakt het logo open en toegankelijk. Omdat het logo links is uitgelijnd lees je van boven naar beneden altijd NO&B. Daarmee gaat de aandacht naar de twee kunstvormen: opera en ballet. De perfectie ligt in de eenvoud. Samen met het opwaartse motion design versterkt dit de merkbelofte.

Digital-first
Communicatie en kaartverkoop van Nationale Opera & Ballet vindt grotendeels digitaal plaats. Dit is vanaf het begin in het ontwerp meegenomen en ook het UX-design is geëvalueerd en verbeterd.

Ook in een oogopslag herkenbaar en onderscheidend zijn? Neem dan nu contact op met Henriette.

Hoe kunnen we u helpen?

Total Design gelooft in de kracht van het verschil. Verschillende mensen die samenwerken aan een gedeeld doel. Vanuit verschillende disciplines – technologie, communicatie en branding – helpen wij merken zich verder te ontwikkelen en te groeien.

Maak kennis met ons
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.