NPO

Eenheid brengen in 3 publieke zenders, voor 4 miljoen kijkers

Total Design gaf de drie publieke zenders, met elk hun eigen profiel, een eigen visuele identiteit zonder de overkoepelende identiteit uit het oog te verliezen. En zonder te vergeten om dagelijks 4 miljoen kijkers snel en zonder fratsen te loodsen naar de tientallen programma's van 9 verschillende omroepen, die ook nog eens de ruimte moeten krijgen om zichzelf te profileren.

  • Visuele identiteit

Positionering
Met de komst van steeds meer aanbieders zoals Netflix en HBO is het voor NPO belangrijk om zich duidelijk te profileren. Dit betekent herkenbare zenderidentiteiten en een herkenbare programmering per zender, zodat de kijker, die het steeds meer voor het kiezen heeft, begrijpt waar hij wat kan vinden. Door NPO1, 2 en 3 nog scherper te profileren (positioneren) wil de publieke omroep haar band met verschillende doelgroepen verder aanhalen.

De positionering van de drie zenders is duidelijk:
NPO1 – de familiezender, met nieuws, nationale evenementen, sport en entertainment.
NPO2 – met achtergronden bij het nieuws, kunst, cultuur, documentaires en discussieprogramma’s
NPO3 – voor jongeren, experimenteel, optimitisch, grensverleggend en veel muziek.

Creatieve sessies
Om erachter te komen wat de verschillende positioneringen zouden kunnen betekenen voor de vormgeving, hebben we eerst creatieve sessies gehouden met de drie verschillende netmanagers en hun teams.

Focus op de content
Als uitgangspunt voor alle drie de zenderidentiteiten hebben we ervoor gekozen om altijd de content voorop te stellen. Helderheid (navigatie) voor de kijker staat voorop. Het mag nooit zo zijn dat vanuit de behoefte van een zender, een omroep en/of een programma, de kijker niet meer weet waar hij is en door de bomen het bos niet meer kan zien.

Drie Identiteiten
Vanuit bovenstaande keuze en één duidelijk herkenbaar grid voor alle drie de zenders, zijn er vervolgens kleurkeuzes gemaakt, is er per zender een eigen typgrafie ontwikkeld, heeft elke zender haar eigen beweging en geluid gekregen, waardoor er uiteindelijk toch drie totaal verschillende zenderidentiteiten staan met een geheel eigen flow.

De kracht van samenwerking
Voor motion design hebben we samengewerkt met OOQ (NPO1), Holland Centraal (NPO2) en Woodwork (NPO3), en voor sound design met KH-Music (NPO1 en NPO2) en Massive Music (NPO3).

Het was voor het eerst dat NPO een dergelijke omvangrijke opdracht in Nederland heeft geplaatst (en niet in Londen). Vandaar dat voor bovenstaande opzet met verschillende bureaus is gekozen, waarbij Total Design overall verantwoordelijk was en strategisch en creatief de regie voerde.

Mede door de samenwerking met al deze partijen, is het een bijzonder en mooi project geworden. En zonder de inbreng van al deze mensen was dit resultaat nooit mogelijk geweest.

1x

Sterk mediaplatform

De nieuwe strategie, het overkoepelende concept en de creatieve uitwerking resulteerden in één helder, overzichtelijk en zeer gevarieerd mediaplatform

Meer weten over deze case? Neem contact op met Hugo!

Hoe kunnen we u helpen?

Total Design gelooft in de kracht van het verschil. Verschillende mensen die samenwerken aan een gedeeld doel. Vanuit verschillende disciplines – technologie, communicatie en branding – helpen wij merken zich verder te ontwikkelen en te groeien.

Maak kennis met ons
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.