Gemeente Rotterdam

SpotRotterdam

Op 1 juni 2020, na de eerste coronagolf, ging Nederland stap voor stap weer ‘open’.
 We mochten steeds meer, en het werd steeds drukker in de openbare ruimte. Zo ook in Rotterdam. De gemeente Rotterdam wilde alles op alles zetten om dit op een veilige manier te laten gebeuren.

In één oogopslag
SpotRotterdam brengt de drukte in en rond de stad in kaart en helpt bewoners en bezoekers om op verantwoorde wijze op pad gaan voor hun boodschappen, om te shoppen, een terrasje te pakken of te picknicken in het park. De druktemeter laat de gebruiker in één oogopslag zien hoe druk of rustig het op openbare plekken in de stad is, zodat keuzes daarop afgestemd kunnen worden. Wil je naar een plek waar het druk is? Dan laat SpotRotterdam zien op welke tijd het naar verwachting rustiger is op die locatie of geeft alternatieve bestemmingen aan. De informatie in SpotRotterdam ververst iedere vijftien minuten.

Van A tot Z in 7 weken
Total Design heeft in nauwe samenwerking met de gemeente Rotterdam het hele traject van het maken van de druktemeter in 7 weken full-funnel gefaciliteerd. De ontwikkeling van SpotRotterdam begon met een technisch haalbaarheidsonderzoek, data-research en privacy design en werd vervolgd door een huisstijlonderzoek en het grafisch en UX/UI-ontwerp. In deze fase werd duidelijk hoe de druktemeter in een eenduidige stijl in lijn met de huisstijl kon worden gebracht en hoe de druktemeter gebruikt zou worden. Ook werd de communicatiestrategie vastgesteld door middel van een touchpoint analyse.

Daarna begon het Data-science traject en de back-end data-engineering, in dit traject was het key om inzichtelijk te maken welke stadsdekkende databronnen voor drukte gebruikt konden worden en werd de infrastructuur opgezet. Ook werden de website en de webapp gecreëerd. In deze fase werden zoekfunctionaliteiten, zoeksuggesties, grafieken en kaartvisualisaties toegevoegd aan druktemeter. Er werd ook begonnen met uitgebreide usertests en datakwaliteit tests, om zo feedback te krijgen over het gebruik van de druktemeter, en deze te verbeteren. Na deze tests, was het tijd voor de officiële launch van SpotRotterdam met bijbehorende campagne.

Simpel patroon
Bij het ontwikkelen van SpotRotterdam is er rekening gehouden met vorm en functie. De tool moest duidelijk zijn voor elke gebruiker, met focus op een simpel design waarbij de gebruiker de druktemeter intuïtief gebruikt. We hebben gekozen voor een simpele flow waarbij de kaart een prominente plek krijgt. Het patroon is simpel: de stad is groen en de mensen zijn blauw. Hoe drukker het is, hoe blauwer de stad wordt.

Campagne op basis van growth hacking
Middels een growth hacking strategie is er een campagne opgestart vanuit de ontvanger. Alle touchpoints zijn optimaal benut zodat iedere Rotterdammer en bezoeker van Rotterdam bekend wordt met SpotRotterdam. In de eerste fase van de campagne, die zich voornamelijk focuste op het informeren over de druktemeter, is SpotRotterdam 63 keer in het nieuws geweest door een intensive pr-campagne. Tijdens de testfase van SpotRotterdam is er een social mediacampagne opgezet waar early adopters de primaire doelgroep waren. Tijdens deze testfase hebben ruim 200,000 gebruikers SpotRotterdam gebruikt en feedback gegeven. In de tweede fase van de campagne, die als primair doel awareness en activatie had, zijn er verschillende radiocommercials, social media en OOH-uitingen gemaakt om zo alle doelgroepen van verschillende leeftijden aan te spreken.

Na Covid-19
SpotRotterdam is niet alleen relevant tijdens corona, maar ook daarna. De tool kan ook ver na Covid-19 inzicht geven in de drukte op specifieke plekken tijdens bijvoorbeeld festivals en evenementen, of toeristen helpen hun uitjes in de stad zo makkelijk mogelijk te plannen.

Total Design heeft in korte tijd en onder hoge druk SpotRotterdam zowel technisch en commercieel uitgewerkt en succesvol gelanceerd. Zij zijn in staat om snel te schakelen en om in nauwe samenwerking met de klant te komen tot het uiteindelijke product.

— Frank Vieveen, Programmamanager Smart City & Digitale Economie, gemeente Rotterdam

Joppe