Bloed is leven

Met een overkoepelend designsysteem en een prominentere plaats voor de kernboodschap is Sanquin klaar om mensenlevens te redden.

  • Identiteit
  • Branding
  • Communicatie

Sanquin verzorgt de bloedvoorziening in Nederland. Hiermee redt het maar liefst 25.000 mensenlevens per jaar. Daarnaast draagt het met producten, technologie en doelgerichte medicatie bij aan de kwaliteit van leven van nog veel meer mensen. De missie van Sanquin is dan ook: ‘Samen met de donor voor een beter leven van de patiënt.’

Sanquin vroeg ons of wij de huisstijl in één lijn wilden brengen. Er waren maar liefst twee logo’s in omloop en de huisstijl ging alle kanten op.

Meer consistentie
Om meer consistentie te creëren is er een overkoepelend designsysteem ontwikkeld. Hierin komen richtlijnen voor typografie, kleur, iconen, grids en fotografie (huisstijl) samen met richtlijnen voor communicatie en tone of voice. Dit moment hebben we ook aangegrepen om de (kern)boodschap meer op de voorgrond te zetten: ‘Bloed is leven’. Dat is immers de belangrijkste reden om bloed te geven.

Sanquin is bij weinig mensen bekend. De Bloedbank kent iedereen, maar de relatie met Sanquin wordt meestal niet gelegd. Een sterkere naamsbekendheid is nodig voor de invulling van de maatschappelijke rol en voor de werving en het behoud van donors. Herkenbaarheid, consistentie en impact zijn daarom cruciaal. Dat het merk ook letterlijk een bron van leven kan zijn is extra bijzonder.

Bijzonder werk
Sanquin is een sterk menselijk merk, elk mensenleven telt en alle medewerkers zijn daarvan doordrongen. De levenslijn tussen medewerkers, donoren en patiënten wordt benadrukt in beelden en verhalen. Hier geven compassie, dankbaarheid en trots het merk een heel eigen, karakteristiek gezicht.

Inmiddels heeft Sanquin over naamsbekendheid niet te klagen. Het speelt met haar researchafdeling en wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in deze Corona tijd. Dit wordt breed gecoverd in de landelijke media: van het NOS-Journaal en RTL Nieuws tot de persconferenties van premier Rutte en minister De Jonge.

Zo onderzoekt Sanquin de verspreiding van het virus in Nederland en hoe snel immuniteit wordt opgebouwd. Sanquin Diagnostiek en het Nationaal Screeningslaboratorium Sanquin (NSS) ondersteunen de overheid met het testen van zorgverleners op besmetting, en ook wordt bloedplasma van genezen coronapatiënten ingezameld voor de ontwikkeling van een een vaccin.

Het is bijzonder om op dit moment voor Sanquin te mogen werken.

Meer weten over deze case? Neem contact op met Sieds!

Schrijf je in voor de Total Design nieuwsbrief!