Bellingcat

Alles wat klein start kan groots worden

Wat begon met een verzoek om de donatieknop bovenaan hun pagina te plaatsen, eindigde in een redesign van de website van Bellingcat.

  • UX Design
  • Innovation

Bellingcat is een onafhankelijk onderzoekscollectief dat, door gebruik te maken van open source informatie en online tools, uit verifieerbare feiten opgebouwde realistische journalistieke analyses presenteert. Met medewerkers in meer dan twintig landen is Bellingcat actief in een uniek werkveld waar geavanceerde technologie, forensisch onderzoek, journalistiek, transparantie en verantwoording samenkomen. Een objectief tegengif voor een wereld waarin waarheid steeds subjectiever lijkt te worden.

De organisatie is inmiddels wereldberoemd. De laatste podcast van Bellingcat over MH17 stond in de top vijf van het Verenigd Koninkrijk, en er werd een documentaire over Bellingcat gemaakt die inmiddels een Emmy Award heeft gewonnen. Ondanks alle erkenning is het niet zo dat Bellingcat gemakkelijk aan geld komt. Daarvoor worden nu tegen betaling cursussen en trainingen verzorgd. Maar dat kost de onderzoekers veel tijd. Tijd die ze dan niet in hun onderzoek kunnen steken.

Om hier verandering in te brengen is Total Design partner geworden van Bellingcat. Het is onze ambitie dat de onderzoekers van Bellingcat niet meer over geld hoeven na te denken en alleen trainingen geven als dat voor hun onderzoek belangrijk is. Om dat te bereiken is meer nodig dan alleen een doneerknop op de website. Daarom zijn we samen met Bellingcat aan de slag gegaan om het merk nog beter voor de organisatie en haar financieringsbehoefte te laten werken. De eerste stap in de samenwerking was een vernieuwing van de website.

De nieuwe site werd niet zomaar online gezet, maar in de geest van van Bellingcat daagden we mensen uit om hem te vinden! De nieuwe site was namelijk verstopt in de bestaande website. Een dynamisch verspringend karakter – en dus voor iedereen anders – leidde naar die nieuwe site. De eersten die hem vonden kregen één van vijftig unieke hoodies. Niet zwart, zoals waarmee hackers meestal worden afgebeeld, maar wit, omdat Bellingcat de waarheid ontdekt. Na zes minuten vond de eerste bezoeker de link naar de nieuwe site en na één uur en twintig minuten waren alle beschikbare hoodies vergeven. Hierna werd de site voor iedereen gelanceerd.

Op de eerste dag van de lancering had de site 11,000 unieke bezoekers. De eerste maand na de lancering was dat totaal bijna 800,000. De eerste stappen zijn nu gezet om de site een rol te laten spelen in de financiering van de organisatie. Dit zal de komende periode uitgebreid worden.

Total commitment, impactful Design. Bellingcat is grateful for your Total support and ingenious Design.

— Dessi Lange-Damianova – COO Bellingcat

Meer weten over deze case? Neem contact op met Martijn!

Martijn Arts