AFS

We help money improve the world

Herpositionering van AFS, een vooraanstaande, traditionele broker gevestigd in het oude beursgebouw in hartje Amsterdam.

  • Positioning
  • Brand Story
  • Brand Design

Situatie

AFS is met een geschiedenis van 170 jaar een bekend gezicht in de wereld van financiële dienstverlening. AFS bemiddelt (is een broker) voor zakelijke klanten en brengt kapitaal en kansen bij elkaar. AFS heeft een sterke reputatie en sinds jaar en dag staan haar waarden als een huis: samenwerkend, ondernemend, ambitieus, ethisch en accuraat.

AFS gelooft in de kracht van teamwork, win-win samenwerking en gedeeld succes. Dat is de cultuur van het bedrijf en zo gaan ze om met hun klanten. Kortom AFS is geen plek voor snelle jongens uit de City en individuele bonussen. Successen worden gedeeld. Het is een degelijke en betrouwbare partij, misschien zelfs wel een beetje saai.

En dat terwijl de wereld voor AFS snel verandert. Zo leidt de wereldwijde energietransitie tot nieuwe producten en kansen, denk aan de enorme markt van emissierechten. Dit trekt nieuwe (snelle) partijen aan, die met grote communicatiebudgetten een deel van die nieuwe markten willen veroveren. In dat geweld is AFS te weinig zichtbaar, te bescheiden.

Inzicht

De waarden van AFS zijn niet ouderwets, maar juist heel actueel. Grote uitdagingen – zoals de klimaatverandering – vragen om samenwerking, om het delen van kennis, kapitaal en macht. Daarbij is het netwerk dat AFS in vele jaren heeft opgebouwd en het vertrouwen dat zij daarin geniet van enorme waarde. Duurzaamheid zit in haar aard. En in een tijd dat ESG en transparantie hot items zijn, geeft dit AFS een aanzienlijk voordeel. Geloofwaardigheid is het probleem niet. De organisatie moet alleen veel zelfbewuster gaan denken en handelen.

Resultaat

Samen hebben we een nieuwe positionering ontwikkeld. Op basis daarvan hebben we in eerste instantie een nieuwe brandstory geschreven en een nieuwe visuele identiteit en communicatiestijl gecreëerd.

In diverse werksessies hebben we de medewerkers meegenomen in het nieuwe verhaal. De belangrijkste boodschap in deze sessies was: jullie merkidentiteit is in essentie niet veranderd, hij is alleen veel actueler geworden. Dit inzicht werkte als een katalysator. Ineens was het ‘cool’ om voor AFS te werken en kwamen er allerlei ideeën vrij. Dat was helemaal de bedoeling, om een self propelling energie vrij te maken.

AFS – Connected for sustainable success

Visuele Identiteit

Alles is aangepakt.

Het logo is gemoderniseerd en veel beweeglijker geworden. Het associeert met (geld)stromen en ‘connecting the dots’.

Er is een moderne, no-nonsense letter gekozen, waarmee AFS kraakhelder kan communiceren.

De hoofdkleur blauw is behouden, maar is veel frisser en krachtiger geworden en er is een heel kleurenpalet bij gekomen. Dit is zeker van belang voor infographiscs. De kleuren zijn niet schreeuwerig, eerder bescheiden, maar wel karakteristiek en herkenbaar.

De illustratie- en fotografiestijl is aangepast, portretten zijn een stuk levendiger en eigenzinniger geworden en tenslotte, als de communicatie meer over renewable energy gaat, proberen we zoveel mogelijk natuurbeelden te gebruiken die ook associeren met ‘stromen’. De energiemarkt is op dit moment de meest uitdagende markt en alles is erop gericht dat AFS zich daarin krachtig kan onderscheiden.

Wat dat betreft is er een wereld te winnen.

Ook in een oogopslag herkenbaar en onderscheidend zijn? Neem dan nu contact op met Henriette.