TD60 Icon - Schiphol

Bewegwijzering op Schiphol

Met trots informeren wij deze maand over het opmerkelijke werk van Total Design bij het ontwerpen van de bewegwijzering voor de luchthaven Schiphol in de jaren 1960. Dit baanbrekende navigatiesysteem, gekenmerkt door de kenmerkende gele en groene borden, blijft een icoon en wordt nog steeds ervaren, gezien en gevoeld door reizigers van vandaag. Met groot genoegen presenteren we dit werk als het TD60 icoon van deze maand, in aanloop naar de zomervakantie.

In de vroege jaren 1960 waren bewegwijzeringsborden op luchthavens vaak onduidelijk en verwarrend, met slecht leesbare borden en een overmatig gebruik van pictogrammen. Total Design kreeg de uitdaging om een duidelijk en leesbaar bewegwijzeringssysteem voor Schiphol te creëren. Benno Wissing, een van de oprichters van Total Design, ontwikkelde een revolutionaire aanpak. Er werden borden geplaatst boven de hoofden van reizigers, loodrecht op de hoofdrichting. Kleuren werden strategisch gebruikt om de informatie te structureren, waarbij gele borden de hoofdrichtingen aangaven en groene borden gebruikt werden voor secundaire informatie. Opvallend genoeg werd er gekozen om geen pictogrammen te gebruiken en werd het uiterst leesbare lettertype Akzidenz Grotesk gekozen. Het bewegwijzeringssysteem op Schiphol diende als een voorbeeld voor vele andere luchthavens wereldwijd.

Halverwege de jaren negentig verving Schiphol de bewegwijzering van Total Design door een nieuw ontwerp van Bureau Mijksenaar, dat pictogrammen opnieuw introduceerde vanwege de verschillende taalvaardigheden van aankomende en overstappende passagiers. Desondanks blijft de blijvende impact van het oorspronkelijke bewegwijzeringssysteem van Total Design onmiskenbaar.

De bijdrage van Total Design aan het navigatiesysteem van Schiphol Airport toont hun nauwgezette aandacht voor detail. De borden werden strategisch geplaatst om wayfinding te vergemakkelijken en werden ontworpen om van een afstand zichtbaar te zijn. Het gebruik van kleuren en typografie zorgde voor optimale leesbaarheid, terwijl het ontbreken van externe reclame buiten het winkelgebied prioriteit gaf aan duidelijkheid voor de reizigers. Het ontwerp van Total Design heeft de luchthavenervaring getransformeerd door deze efficiënter en gebruiksvriendelijker te maken.

Wanneer reizigers vandaag de dag door Schiphol navigeren, worden ze geleid door de erfenis van Total Design’s iconische bewegwijzeringssysteem. De helderheid, leesbaarheid en structurerende principes die zij hebben geïmplementeerd, blijven de reis van miljoenen passagiers verbeteren. Dit werk is een uitstekend voorbeeld van de kracht van tijdloos ontwerp en heeft een blijvende invloed op de manier waarop we luchthavens ervaren en navigeren.

Wij zijn trots dat Total Design een buitengewone bijdrage aan de bewegwijzering op Schiphol Airport heeft geleverd. Laten we samen de zomer in stijl beginnen en genieten van de vloeiende en moeiteloze navigatie die het Total Design-bewegwijzeringssysteem biedt.

Bron: https://www.designhistory.nl / https://geheugen.delpher.nl/
Eigen archief