TD60 Icon - Randstad

TD60 Randstad: Het onwrikbare erfgoed van een iconisch logo

Voor het TD60-icoon van deze maand namen we een duik in de geschiedenis van Randstad, rechtstreeks vanaf het hoofdkantoor in Diemen. Wij hadden het genoegen om Global Design Manager Wim Vos te ontmoeten; een levende encyclopedie als het gaat om de evolutie van dit uitzendbureau dat nu actief is in 39 landen.

In een kantoorpand dat net zo strak is als de lijnen van het iconische logo, ontworpen door niemand minder dan Ben Bos, werden we ontvangen met warmte en openheid. Een visitekaartje van jewelste, als je het ons vraagt. Maar laten we teruggaan in de tijd, naar de dagen dat oprichter Frits Goldschmeding zijn eerste uitzendkracht persoonlijk naar het werk fietste in 1960. Ja, je leest het goed, op de fiets!

De fiets werd al snel een symbool voor Randstad, en vandaag de dag ontvangt elke werknemer jaarlijks een nieuwe miniatuur, wat symbool staat voor een sponsor project. Het zijn inmiddels heuse collectors’ items geworden, volgens Wim. Het lijkt erop dat het verhaal van Randstad begon op twee wielen.

Maar goed, daar fietste Frits dan door de straten van Amsterdam, bruisend van activiteit maar zonder logo en huisstijl. Ambities waren er genoeg, nationaal en internationaal, en daar moest een logo voor komen dat bij verschillende culturen zou passen. En zo kwam Total Design in beeld; het ontwerpbureau dat in 1963 het levenslicht zag dankzij Wim Crouwel, Friso Kramer, Benno Wissing en Dick Schwarz. De eer om als eerste ontwerper aangenomen te worden, viel te beurt aan Ben Bos en in 1967 presenteerde hij het iconische Randstad logo.

Frits was onder de indruk van de efficiëntie van Ben Bos en de strakke letters en kleuren die Total Design hanteerde. Niet alleen omdat het er mooi uitzag, maar vooral omdat Frits voor ogen had een kostenefficiënte huisstijl te creëren. Less = more was het devies, en dat leidde tot hét logo van Randstad dat je uit duizenden herkent.

De typografie was destijds in de ban van Helvetica, maar rond ’86/’87 stapten ze over naar het font Frutiger op advies van Total Design. Waarom? Omdat het boek ‘Holland in Vorm’ als voorbeeld werd gebruikt waarin Frutiger toegepast werd. Dit font had een meer open en vriendelijke karakter en dat vonden ze perfect bij Randstad passen. De kleuren blauw veranderde naar een warmere blauwtint en ook het logo werden een klein beetje aangepast. Het ontwerp van Ben Bos, met strakke lijnen, twee gespiegelde ‘r-en’ die in balans zijn. Eenvoudig maar krachtig. De spiegelende kromming symboliseert de link tussen bedrijven en uitzendkrachten, en het staat als een huis dankzij de grafische geometrie, volledig in balans.

Wim Vos deelde zijn ervaringen over de samenwerking met Ben Bos, de excentrieke Jelle van der Toorn, en de fase van verandering met bureaus zoals BRS Premsela Vonk en Studio Dumbar. Het behoud van de Randstad-identiteit was altijd essentieel, zelfs toen andere bureaus hun stempel wilden drukken.

Fast forward naar 2023, en het door Ben Bos ontworpen logo blijkt nog steeds tijdloos te zijn. We vroegen Wim of er ooit overwogen is om het logo drastisch te veranderen, strakker te maken, of de kleuren te wijzigen. “Oh nee,” lacht Wim, “er was wel eens een bureau dat het helemaal anders wilde doen, maar onze argumenten waren sterk genoeg om het logo te behouden.” In 2016 nam het Amerikaanse bureau Huge de uitdaging aan om de nieuwe huisstijl van Randstad te ontwikkelen. Een risico, zo’n Amerikaans bedrijf voor een oer-Hollands bedrijf, maar gezien de internationale groei van Randstad leek het de moeite waard. Maar, er luidde een duidelijke briefing om het logo onaangetast te laten.

Als wereldwijde marktleider koestert het bedrijf zowel zakelijke als grafische ambities. Op grafisch gebied streeft het ernaar om het beeldmerk los te koppelen van de merknaam en ‘het vignet’ een onmiskenbare herkenbaarheid en emotionele impact te geven, vergelijkbaar met iconische merken zoals Shell of Nike. “Hoewel het logo wellicht bekend is in Nederland, staat ons internationaal nog veel werk te wachten om een breder publiek te bereiken en dezelfde mate van wereldwijde herkenning te verwerven”, aldus Wim.

Het door Ben Bos ontworpen logo, nu 56 jaar oud, staat nog steeds als een huis. Gevraagd of het ooit met pensioen gaat, antwoordt Wim Vos met overtuiging: “Zolang ik nog niet met pensioen ga, blijft het. Het is gewoon goed. Maar laat mij daar nadrukkelijk bij zeggen, dat het niet van mij is. Het is van ons allemaal en we moeten het dan ook samen koesteren.”
En zo blijft het Randstad-logo een tijdloos symbool van efficiëntie, herkenning en verbinding. Een fundament waarop het bedrijf is gebouwd en blijft groeien.