TD60 Icon - Aesthedes

Total Design en de Aesthedes - Revolutie in grafisch ontwerp

In de jaren 80, besloten wij – Total Design – te investeren in een geheimzinnig apparaat genaamd de Aesthedes. Nou ja, geheimzinnig tot je het hebt opgezocht op Wikipedia en ontdekt dat Total Design bijna failliet ging door deze technologische escapade. Deze bereidheid om te investeren in de Aesthedes, ondanks de financiële tegenvallers die daaruit voortkwamen, illustreert het diepgewortelde geloof van Total Design in de kracht van technologie en vooruitgang om de ontwerpwereld te transformeren. De Aesthedes, een samentrekking van ‘aesthetic’ en ‘design’, was een unieke grafische computer dat het ontwerpproces veranderde en Total Design positioneerde als vooruitstrevend.

  

De Geboorte van de Aesthedes

Het bedrijf dat de Aesthedes heeft ontwikkeld had een steeds grotere behoefte aan apparatuur die ontwerpers in staat stelde om direct aan de slag te gaan zonder zich bezig te houden met de technische aspecten van computergebruik. Dit was de reden voor de ontwikkeling van de Aesthedes. Een uniek toetsenbord werd gemaakt op basis van deze ideeën. Het was bedoeld om de indeling van een creatieve werktafel na te bootsen. De Aesthedes had zes beeldschermen, waarvan drie datagestuurd waren, waarop projectinformatie werd weergegeven, evenals RGB-lagenwaarden en recente opdrachten.

Total Design en de Aesthedes

In 1983 introduceerde Total Design automatisering in hun beleid. De implementatie van geautomatiseerde ontwerpprocessen heeft tal van voordelen opgeleverd. De productiebestanden voor drukwerk konden intern worden opgemaakt, wat het mogelijk maakte om nauwkeurig dunne, gebogen lijnen en complexe vormen te creëren. Als een ‘early adopter’ van technologie, innovatie en progressiviteit investeerde Total Design in 1984 in drie Aesthedes-computers en bijbehorende randapparatuur. Total Design en de Aesthedes vormden een team dat de ontwerpers liet werken als astronauten in hun eigen design-ruimtestation. De Aesthedes had zes beeldschermen – een soort visueel equivalent van een muzikant die op zes keyboards tegelijk speelt.

De Impact op grafisch ontwerp

De Aesthedes kon complexe vectorafbeeldingen omzetten in pixelbeelden. Het ontwerpproces is aanzienlijk vereenvoudigd dankzij het unieke bedieningspaneel dat in het tafelblad is geïntegreerd. Een belangrijk voordeel destijds was dat het apparaat eenvoudig te gebruiken was voor ontwerpers zonder wiskundige of programmeer ervaring. Laten we eerlijk zijn, als je terugkijkt naar die tijd en je je realiseert dat de Aesthedes het formaat had van een kleine auto, dan is het bijna hilarisch om te denken dat diezelfde rekenkracht nu in een iPhone past. Het apparaat maar dus ook de uiteindelijke ontwerpen die ermee gemaakt werden onderscheidde zich doordat het beweeglijker werd en het de derde dimensie toeliet.

Binnen Total Design werd de Aesthedes gebruikt om een aantal prachtige huisstijlen te creëren, waaronder het Randstad-logo en bijbehorende huisstijl. Bovendien vertegenwoordigt de O&W huisstijl (Ministerie van Onderwijs & Wetenschap) de mogelijkheden van dit apparaat en de nieuwe TD-vormgeving.

Samenwerking

De mogelijkheden van de Aesthedes vielen bij Total Design op en ze sloten een samenwerking met Dominique Claessens. Ontwerpers van Total Design werkten samen met Claessens om tests en optimalisatie van het systeem uit te voeren. Twee van onze collega’s zijn opgeleid bij het bedrijf de ontwikkelaar van de Aesthedes.

Stimulans ontwerpindustrie

Ondanks de aanzienlijke kosten van de Aesthedes, die drie tot zes ton guldens per stuk bedroegen, gaf het systeem Total Design een voorsprong en stimuleerde het de ontwerpindustrie. Echter moeten wij ook bekennen dat door de aanschaf van de drie Aesthedeses Total Design in financieel zwaar weer terecht kwam.

De Aesthedes creëerden een nieuwe manier van ontwerpen waarbij vorm, diepte en beweeglijkheid centraal stonden. Het geavanceerde apparaat toonde aan hoe technologie het ontwerpproces kon beïnvloeden en veranderen, zelfs als de personal computer later de overhand zou krijgen.

Rigoreuze verandering

De kracht van technologie en vooruitgang in de grafische ontwerpindustrie wordt gedemonstreerd door de samenwerking tussen Total Design en Aesthedes. De introductie van de Aesthedes heeft tot een rigoureuze verandering geleid op de manier waarop ontwerpen werden gemaakt. De impact van de Aesthedes op grafisch ontwerp en de ontwerpwereld als geheel bevestigt onze visie en vastberadenheid om grenzen te verleggen. We staan open voor risico’s en zijn bereid om de status quo uit te dagen om een toekomst van innovatie en progressiviteit te creëren.