TD Icon - Nederlandse postzegels

De geschiedenis van postzegels begon met ontvangers die moesten betalen voor post, wat tot problemen leidde als ze weigerden of verhuisden.

In 1837 introduceerde Rowland Hill een systeem waarbij verzenders betaalden voor frankering, en postzegels werden geïntroduceerd als bewijs van betaling. James Chalmers verbeterde het systeem verder met zelfklevende postzegels en uniforme tarieven. In 1840 werd de allereerste postzegel gebruikt.

Deze innovatieve oplossing zorgde voor een revolutie in de manier waarop post werd verwerkt en markeerde het begin van een nieuw tijdperk in postbedrijven wereldwijd.

In Nederland leidde de introductie van postzegels tot een belangrijke bijdrage van ontwerper Wim Crouwel. Als medeoprichter van Total Design speelde hij een prominente rol bij het ontwerpen van postzegels voor de PTT in 1963. Later, in 1976, werd hij benaderd om een nieuwe Nederlandse postzegelserie te ontwerpen waarvan we kunnen zeggen dat deze erg populair was, aangezien ze gebruikt werden tot 2002.

Wiskundig karakter

De postzegels van Wim Crouwel werden door de PTT-directie als goed ontworpen en praktisch beschouwd en werden vervolgens ontwikkeld. Crouwel had verschillende principes in gedachten: Postzegels van verschillende waarden moesten duidelijk worden onderscheiden door typografie en kleur, en de cijfer- en lettervormen moesten een eenvoudige wiskundige uitstraling hebben.

Verder wilde Crouwel de postzegels een gevoel van optische ruimtelijkheid geven. Hij bereikte dit door de kleuren van de cijfers en de achtergrond tegen elkaar af te zetten.

Wim Crouwel, voorstudie voor postzegels Nederland 1976 Cijferpostzegels

Total Design’s passie voor het ontwerpen van postzegels ging door met verschillende projecten, waaronder speciale edities voor het Rode Kruis, de viering van 100 jaar luchtvaart, kleurrijke zomeredities en meer.

100 jaar luchtvaart

In 2019, ter herdenking van het 100-jarig bestaan van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR), gaf PostNL een speciale editie postzegel uit, “100 jaar luchtvaart”. Op de postzegel staan 11 belangrijke vliegtuigen die de historische ontwikkeling en toekomst van de drie organisaties vertegenwoordigen: KLM, NLR en Fokker. De collectie is ontworpen door Edwin van Praet en Tim Hölscher van Total Design en toont iconische vliegtuigen, van de eerste KLM Fokker F.II tot het concept NLR Hybrid Electric Plane, dat naar verwachting rond 2050 zal vliegen. De postzegels belichten de verstrengelde geschiedenis van PTT, KLM en Fokker en benadrukken hun cruciale rol in de luchtvaartindustrie.

Ook vandaag de dag zet Total Design haar postzegelontwerpen voort en maakt nieuwe postzegels voor PostNL met het thema “Typisch Nederlands”, waarin typisch Nederlandse gebruiken, producten, gerechten en tradities worden afgebeeld.

Of het nou typisch Nederlandse gerechten, gevels en woningen, sporten of bezienswaardigheden zijn, Total Design ontwikkelde elke keer weer een krachtig en iconisch concept. Traditionele postzegels in een modern en tijdloos ontwerp. Elk jaar verrassend en herkenbaar. En Total Design denkt echt van begin tot eind mee, met oog voor detail en ze gaan tot het uiterste, totdat we met elkaar achter het ontwerp staan. Benieuwd wat ze voor volgend jaar in petto hebben, maar de eerste schetsen zijn veelbelovend!

— Sasha van Hoorn, Productmanager Postzegel PostNL

Typisch Nederlands eten

Deze collectie postzegels viert de Nederlandse delicatessen die kenmerkend zijn voor de Hollandse eetcultuur. Van de geliefde bitterballen tot de traditionele worst en herkenbare tompouce, elke postzegel weerspiegelt de essentie van de Nederlandse lekkernijen en doet het water in de mond lopen, zowel in Nederland als daarbuiten.

Gevels en woningtypes in Nederland

Deze serie postzegels laat de pittoreske architectuur van Nederlandse steden en dorpen zien en belicht de charmante gevels van historische gebouwen, die de sfeer van het Nederlandse landschap vastleggen. Elke postzegel brengt de unieke charmes en het karakter van de Nederlandse straten tot leven.

De sporten waarin Nederlanders uitblinken

Deze collectie laat Nederlands sporttalent zien en viert hun prestaties op het gebied van hockey, schaatsen en voetbal. De postzegels zijn een eerbetoon aan de nationale sportlegendes en de passie die het Nederlandse volk verenigt door atletische prestaties.

Nederlandse bezienswaardigheden

Deze postzegelserie is een reis langs iconische Nederlandse bezienswaardigheden, van de molens van Kinderdijk tot de charmante grachten van Amsterdam. Elke postzegel legt de schoonheid en betekenis van deze culturele bezienswaardigheden vast, waardoor ze geliefde verzamelobjecten worden voor filatelisten en reisliefhebbers.

Tegenwoordig is het verzamelen van postzegels misschien minder gebruikelijk, maar Total Design blijft zich inzetten om mensen die nog steeds graag brieven sturen met hun speciale ontwerpen, een plezier te doen.