02 december 2024
Wordt AI jouw nieuwe collega bij de webredactie?
De opmars van AI beïnvloedt de creatieve sector, én onze rol als bureau. Dat kan soms voelen als een bedreiging. Toch zien wij kunstmatige intelligentie liever als een hulpmiddel om efficiënter te werken. Voor ons én onze klanten. Want hoe fijn is het als je die honderden webpagina’s niet zelf hoeft te herschrijven? Dat maakt het ontwikkelen van een nieuwe website meteen een stuk behapbaarder. Zowel financieel als qua benodigde mankracht. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld vertellen wij je graag hoe wij jou kunnen helpen met AI.
Bedreiging of kans?
De meningen over AI zijn nogal verdeeld. De een is bang zijn baan te verliezen, terwijl de ander de geboorte van Skynet ziet voltrekken (voor de Terminator fans onder ons 🤖). Daar komt bij dat het moordende tempo waarin ontwikkelingen elkaar opvolgen intimiderend kan zijn.
Bij TD Zuiderlicht zien we naast bezwaren zeker ook de voordelen van AI. Sterker nog, we passen kunstmatige intelligentie dagelijks toe in onze werkzaamheden. Maar nooit als doel op zich of als vervanger van onze creativiteit, en altijd met mate. Een kleine greep van wat er zo voorbij komt op een dag: Hoe schrijf je een regex voor een veilig wachtwoord ook alweer? Copilot denkt met ons mee tijdens het programmeren. Notulist nodig? Krisp notuleert onze Teams calls en maakt er een samenvatting van. Engelse mail checken op correcte spelling? Grammarly kijkt met ons mee. En als we een liggende foto ontvangen, maar een staand beeld nodig hebben, is dat met de AI Generative Fill van Photoshop zo gepiept.
Websites toegankelijker maken met AI
Maar ook voor onze klanten laten we AI werken. Zo implementeerden we onlangs een AI-tool in het CMS van een website, die de klant een berg werk bespaarde. Aanleiding waren o.a. de toegankelijkheidseisen waaraan instanties als woningcorporaties, gemeenten en overheden moeten voldoen.
In de digitale wereld valt dan al snel de term WCAG (Web Content Accessibility Guidelines). Dit zijn richtlijnen voor het ontwerpen, bouwen en onderhouden van websites en apps, die we regelmatig toepassen. Naast functionele richtlijnen, zijn er ook richtlijnen voor taalgebruik. Als je op basis daarvan alle webteksten moet herschrijven, kan dit zomaar een monsterklus zijn. Iets waar een van onze klanten – een woningcorporatie waar we na een rebranding ook een nieuwe website voor maakten – voor stond. Dankzij de implementatie van een AI-tool en de formulering van de juiste prompts konden we het verschil maken. Dat klant had nu alles in handen om het probleem te tackelen. De desbetreffende tool checkt namelijk of de teksten voldoen aan het vereiste taalniveau B1. Dat zit in woordgebruik en zinsconstructie, maar bijvoorbeeld ook in het voorkomen van beeldspraak. Dat scheelt inhuur van een externe toegankelijkheidsexpert of het vrijmaken van je eigen webredacteuren of communicatiemensen.
AI schrijft mee als webredacteur en raakt de juiste snaar
Maar naast het creëren van toegankelijke taal droeg deze AI-tool ook bij aan het uitdragen van de brandvoice. Tijdens het rebrandingtraject ontwikkelden we namelijk ook een nieuwe tone-of-voice. De implementatie daarvan was met meer dan 400 aan te pakken webpagina’s bijna onbegonnen werk. Daarom lieten we de AI-tool de oude teksten in een nieuw jasje steken. Dit op basis van specifieke prompts, waardoor je dus nog steeds zelf de regie in handen hebt. En als je dan toch bezig bent, kun je er óók nog voor kiezen om de AI-tool te vragen een SEO-optimalisatie te doen. Denk hierbij aan het verbeteren van de structuur met logische tussenkoppen en opsommingen. Dit alles met behoud van semantische HTML. Dan staat alles helemaal op punt voor de livegang!
Maakt AI communicatieprofessionals en copywriters overbodig?
Het antwoord is NEE! Maar de werkzaamheden verschuiven wél. En dan gaat het niet alleen om de implemetatie van AI-tools in websites. Ook meesterlijke prompts schrijven is een vak apart. Want hoe vollediger en duidelijker de prompt is die je AI meegeeft, hoe nauwkeuriger het resultaat. Daarnaast is essentieel om de AI-output nog eens door een mens te laten nalopen en finetunen. Want vreemde resultaten of missende informatie zijn niet uitgesloten. Maar zelfs met die extra controles is de tijdswinst enorm. Stel je hebt gemiddeld 1 uur nodig om een webpagina te herschrijven tegenover een kwartiertje voor de check van de AI-redactieslag. Bij deze website met 400 pagina’s bespaar je dan al 300 uur van de webredacteur!
Tot slot
Onze ervaringen met de AI-redacteur smaken zeker naar meer. We onderzoeken hoe we het onze klanten nóg makkelijker kunnen maken. Zo zijn we op dit moment bezig met de ontwikkeling van een voor/na weergave, zodat je de output kunt vergelijken met de input en daarnaast ook iteraties kan doen op de input als je nog niet helemaal blij bent met het resultaat.
Kortom, AI geeft ons én jou superkrachten om werk sneller, efficiënter en (misschien nog wel het belangrijkst) beter te kunnen doen. Dit betekent dat er meer tijd overblijft voor het leveren van topkwaliteit op andere vlakken. Maar we geloven ook in grenzen. Het is niet de bedoeling dat AI al het werk voor ons doet. We gebruiken het waar dat voordeel oplevert, zodat wij meer tijd hebben om dat werk te doen waar onze grootste toegevoegde waarde zit. Want het moet natuurlijk wel leuk blijven!
….en de AI variant hiervan?
Benieuwd naar wat de tool doet met deze tekst, de AI-versie lees je hier.
-
22 januari 2025
TD en Nationale Opera & Ballet winnen Gouden Award bij de German Design Awards 2025 voor rebranding
-
06 januari 2025
Design systems & tokens: meer grip op je merk
-
06 januari 2025
Waarom Design het verschil maakt in Corporate Reporting
-
02 december 2024
De Vrije Universiteit Amsterdam helpt aankomende studenten bij hun studiekeuze