28 november 2023

WordPress: Ook in 2024 de beste keuze voor jouw website

Je kent het wel, de soms heftige discussies tussen iPhone en Android-gebruikers over welke telefoon nu echt beter is? Een vergelijkbare discussie vindt al jaren plaats over welk contentmanagementsysteem (CMS) het beste is voor websites.

Het overtuigen van iemand om van CMS te switchen is vaak een uitdaging. Elke keuze heeft zijn voor- en nadelen, en voorkeuren worden meestal gevormd door eerste ervaringen of waar diegene het meeste mee heeft gewerkt.

Met bijna 15 jaar ervaring met diverse CMS-en, waaronder Drupal, Joomla, Magento, WordPress en verschillende headless systemen, valt het op dat WordPress qua gebruiksvriendelijkheid uitblinkt. Klanten met WordPress hebben opvallend minder vragen over de werking dan die met andere CMS-en. Daarnaast zijn van de top 1 miljoen websites maar liefst 24% op WordPress gebouwd (de nummer 2 twee op de lijst heeft maar slechts 3% van de markt). Ook commercieel gezien is WordPress nog steeds de meest interessante optie: meer dan 90% van de new business aanvragen zijn WordPress-georiënteerd.

Maar waarom is WordPress zo populair? Is het de marketing, of is WordPress gewoon het aller beste CMS ter wereld?

Wat is WordPress? De basics.

WordPress is een populair, gebruiksvriendelijk en open-source CMS voor het beheren van websites. WordPress is oorspronkelijk ontwikkeld als een blog platform maar is inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdige back-end voor allerlei soorten websites. Gebruikers kunnen binnen een zeer gebruiksvriendelijke omgeving webpagina’s aanmaken, aanpassen en verwijderen.

Veelvoorkomende misverstanden

Er bestaat een misvatting dat WordPress een log systeem is wat beperkt is tot voorgeprogrammeerde templates en plug-ins. Een systeem waar veel ‘out-of-the-box’ komt wat het voor developers soms een ramp maakt om mee te werken. Dit is achterhaald. WordPress kan namelijk ook alleen als back-end worden ingezet, met volledig op maat ontwikkelde thema’s en plug-ins. Hierdoor kun je de code schoonhouden zodat het geen effect heeft op laadtijd van de website maar waar je nog wel steeds gebruik kunt maken van de gebruiksvriendelijke user interface.

Een ander misverstand is dat het design beperkt is door standaard templates. Ook dit is achterhaald. Als je een WordPress website op maat laat ontwikkelen zijn er geen restricties als het op vormgeving aankomt. De website kan dus precies in jouw huisstijl worden ontworpen.

Je hoort ook wel eens dat WordPress onveilig is en makkelijk gehackt kan worden, ook zo’n misverstand. Door de populariteit van WordPress zijn websites die hier gebruik van maken zeker gevoelig voor aanvallen van hackers en spambots. Dit is echter redelijk simpel te voorkomen door je website op de juiste manier te beveiligen. Dit is overigens niet allen bij WordPress het geval, alle andere contentmanagementsystemen hebben hetzelfde probleem. En trouwens, als WordPress zo onveilig zou zijn, waarom kiezen bedrijven als NASA er dan voor? Precies, in de goede handen werkt WordPress gewoon.

Wat zijn dan wel de nadelen van WordPress?

Mocht je met een web-agency werken die ervaring heeft met WordPress, dan ervaar je zeer waarschijnlijk geen nadelen. Echter, wil je zelf aan de slag met WordPress dan kan het eerste installatie proces wat lastig zijn, zeker als je over minder technische kennis beschikt. Daarnaast heeft WordPress ook nog niet de beste visuele editor al zijn ze hier wel druk mee bezig om te verbeteren.

Voordelen

Naast gebruiksvriendelijkheid en commerciële aantrekkelijkheid, heeft WordPress ook een ander groot voordeel, de WordPress community.

WordPress heeft namelijk de grootste support community waardoor er online ontzettend veel informatie en hulp te vinden is. Ook helpt deze community zeer actief met de doorontwikkeling waardoor er regelmatig belangrijke (security) updates zijn die zowel de gebruikerservaring verbeteren maar ook ervoor zorgen dat je altijd up-to-date bent.

Een ander groot voordeel voor bedrijven om te kiezen voor WordPress is de flexibiliteit. Zowel qua doorontwikkeling en beschikbaarheid van een grote scala aan plug-ins is alles mogelijk voor elke type website. Maar er is ook veel flexibiliteit in de keuze voor de leverancier waar je mee wilt werken. Omdat WordPress het meest gebruikte CMS ter wereld is, betekent dat er meerdere gespecialiseerde leveranciers zijn. Daardoor ben je minder afhankelijk en is het makkelijker over te stappen mocht dat nodig zijn.

Klaar voor WordPress?

Zoek je nou een bureau voor ontwerp, ontwikkeling of onderhoud van een website? Neem dan contact op met erwin@totaldesign.com. We kijken dan samen of WordPress het beste bij je wensen past.