30 mei 2023

Wahu

Wahu is een ambitieuze start-up: een commercieel bedrijf dat zich echter gedraagt als een liefdadigheidsorganisatie, met als doel goed te doen voor de planeet en de samenleving.

Hoe? Door mensen geld te laten verdienen met het verzamelen van plastic. Simpel.

Wahu is een bedrijf dat het door jou verzamelde plastic afval koopt en recyclet.

Hoe werkt het?

Je downloadt de app en koppelt deze aan je digitale portemonnee. Vervolgens breng je je plastic afval naar het speciale afvalverzamelpunt, lever je het in en krijg je direct betaald. Hoewel het op dit moment alleen actief is in Jakarta, Indonesië hebben ze grote uitbreidingsplannen in de pijplijn!

Onze opdracht:

De klant benaderde ons met een duidelijke visie, een businessplan en een ontwerpstijl voor de app. Maar ze hadden nog steeds een nieuwe naam, een merkverhaal en een visuele identiteit (VI) nodig. We hadden ook te maken met een strakke, zeer ambitieuze deadline, zij het met een veel minder ambitieus budget.

De naam Wahu werd snel geboren tijdens onze eerste gesprekken en is een samentrekking van ‘Waste Hub’.

Vanwege de beperkte tijd en het budget moesten we praktisch zijn en snel handelen om essentiële introductiematerialen te creëren: het logo, een landingspagina in zowel het Engels als het Indonesisch, en een Wahu-merkcontainer – een fysieke plek waar plastic wordt ingewisseld voor digitaal geld. Om deze zaken te creëren, moesten we een creatieve onderbouwing, een kleurenmatrix en een basisontwerp systeem ontwikkelen.

Dit is het resultaat van ons werk:

Inschakeling met levendigheid

We lieten ons inspireren door zowel de straten als de natuur in Indonesië – felle kleuren die samenkomen met natuurlijke tinten, bruisend van leven en smaak. Beginnend met het logo, wilden we mensen in staat stellen om aandacht te besteden aan hun omgeving en actie te ondernemen voor een meer regeneratieve toekomst. De rondheid binnen het logo en het lettertype zorgen voor een toegankelijke en uitnodigende uitstraling. Mensen worden dagelijks omringd door plastic voorwerpen, dus het kiezen van plastic als het belangrijkste visuele element brengt Wahu dichter bij het publiek zonder afstandelijk te zijn.

De container op straat

We werkten zeer intensief samen met de klant, zelfs in die mate dat zij ons beschreven hoe de container eruit zou komen te zien, terwijl aan onze kant de schetsen werden gemaakt. Natuurlijk waren er onderweg enkele verrassingen – zo besloot een bouwbedrijf, nadat het ontwerp door alle betrokkenen was goedgekeurd en klaar was voor productie, een straatlantaarn te plaatsen op de plek waar de container moest komen. Maar uiteindelijk is het allemaal naar wens verlopen.

De grote dag

“Dat moment dat de eerste inzamelaars in de rij stonden bij onze afval-hub was ongelooflijk. Wahu kwam tot leven en vanaf dat moment motiveerden we mensen om hun plastic afval in te leveren, dat anders verbrand zou zijn of in de natuur zou belanden.

Op de foto staat als laatste in de rij een man met een zak vol plastic flessen die hij had verzameld. Hij had die ochtend van een buurman over Wahu gehoord. Hij staat samen met zijn dochter in de rij, omdat hij geen smartphone heeft om betaald te krijgen voor het plastic dat hij inbrengt. Dus kwamen ze samen langs.

De blik op hun gezichten toen het plastic werd gewogen en de beloning onmiddellijk in de e-wallet van hun dochter werd gestort, was verbazingwekkend. Al ons harde werk had zijn vruchten afgeworpen, letterlijk. Het gevoel een positieve impact te hebben in het leven van mensen en verkeerd beheerd plastic afval te voorkomen is even belonend als motiverend. Want dat is precies waar het bij Wahu om draait: mensen in hun kracht zetten en een positieve impact maken op onze wereld.” – Merlijn Lammersen, oprichter Wahu

Website:
https://wa-hu.com/