03 februari 2020

Vijf baanbrekende lettertypes

Onlangs hebben we voor onze klant Dirk een nieuw lettertype ontwikkeld. Dit is niks nieuws voor ons. Onze oprichter Wim Crouwel begon de legacy van het ontwerpen van een nieuw lettertype al in 1967.

Een font is meer dan alleen een lettertype. Het geeft je merk karakter, herkenbaarheid en spreekt jouw doelgroep aan op jouw manier. Laat je inspireren door de fonts gemaakt door Total Design-ers.

Wil je weten wat een font voor jouw merk kan doen, neem contact op met Martijn.

1. New Alphabet (1967) – Wim Crouwel

Wim Crouwel voorzag in 1967 al dat er een digitale revolutie aankwam. Dat zou ook impact hebben op letters, die niet meer gedrukt worden maar opgebouwd zouden worden uit puntjes. Daar was een nieuw lettertype voor nodig en dat werd het New Alphabet. Dit lettertype werd volgens een zeer strak stramien opgebouwd en bevat geen kromme lijnen. Bijzonder is dat het lettertype zowel horizontaal als verticaal uitlijnt. Het was een experiment waar Wim Crouwel in één keer wereldberoemd mee werd. Nog in 1988 gebruikte de wereldberoemde band Joy Division het voor hun album Substance en af en toen verschijnt het in advertenties of andere uitgaves zoals in de New York Times in 2016. Vanaf 1967 tot heden staat het lettertype voor vooruitgang en innovatie.

2. Naaktalfabet (1969) - Anthon Beeke

Als reactie op het New Alphabet maakte Anthon Beeke, op eigen naam, ook een alfabet dat tot op heden iconisch is. Waar Wim Crouwel de formele modernist is, is Beeke de impulsieve en intuïtieve ontwerper. De kritiek van Beeke was: ‘Het idee is groter dan de vorm.’ Maar dat gold ook voor zijn alfabet waarbij alle letters bestaan uit gefotografeerde blote vrouwen. De foto’s zijn gemaakt door Ed van der Elsken. Het contrast tussen beide heren Beeke en Crouwel kon niet groter zijn. Maar wel werkten ze vanaf 1976 samen bij Total Design en zijn ze altijd vrienden gebleven. Zo zijn de twee alfabetten iconisch voor het samengaan van intuïtief en expressie vormgeven en systematisch volgens grids ontwerpen.

3. Gridnik (1974) – Wim Crouwel

Wim Crouwel werd in 1974 door typemachinefabrikant Olivetti gevraagd om een nieuw lettertype te ontwerpen voor hun digitale schrijfmachines. In de Gridnik heeft Wim Crouwel gebruik gemaakt van een aantal principes die hij in zijn New Alphabet heeft bedacht, zoals de vijfenveertig graden hoeken. Het resultaat is een leesbare versie van het New Alphabet, die direct ook als modernistisch en futuristisch lettertype werd herkend en gebruikt. Het lettertype is beroemd in Nederland geworden door het gebruik in de cijferpostzegels die van 1972 tot 2002 zijn uitgegeven. Daarmee is de letter bij alle Nederlanders onder ogen gekomen gedurende ruim 25 jaar.

4. Hyundai Card typografie (2004) – Aad van Dommelen

Ook lang nadat Wim Crouwel en Anthon Beeke weg waren bij Total Design, werd Total Design als bureau gevraagd lettertypes te ontwerpen. Zo ook door het Koreaanse wereldbedrijf Hyundai. Zij zochten voor hun creditcardbedrijf Hyundai Card een nieuwe corporate identity die zich zou uiten in unieke typografie. Uitgangspunt voor het typografisch ontwerp was de creditcard zelf. De vorm, afmetingen en afgeronde hoeken staan centraal in het lettertype. Het leverde een unieke typografie op, dat zowel leesbaar als herkenbaar is. Met dit lettertype heeft Aad van Dommelen het voor elkaar gekregen dat vorm, verhaal en dienst is versmolten in de kleinste eenheid van communicatie, namelijk de letters.

5. LG typografie (2014) – Felix Janssens & Aad van Dommelen

De aanpak voor LG was anders dan eerdere trajecten. In plaats van systematiek centraal te stellen werd juist de merkidentiteit centraal gesteld. Dat resulteerde in verschillende lettertypen, met ieder hun eigen karakter. Dat karakter werd geijkt op het gewenste merkimago dat LG nastreeft. De optimistische insteek die de pay-off ‘Life’s Good’ uitstraalde diende ook in de letter voelbaar te zijn. Hier stond de emotionele impact centraal in het letterontwerp. De letter als mini-commercial, zogezegd. Het leverde een optimistisch lettertype op dat de wereld over ging op verpakkingen en andere uitingen van dit wereldmerk.