12 december 2019

Total Design wint hackathon

Vrijdag 29 op zaterdag 30 november werkten acht teams ’s nachts keihard door te Radio Kootwijk. Wat normaal ’s nachts verboden terrein is, was nu het domein van 36 mensen die voor het publieke goed aan het hacken waren om het Nederlands digitaal erfgoed attractief te ontsluiten.

De hackathon besloeg 24 uur, van vrijdag 17 uur tot zaterdag 17 uur, en iedereen moest Linked Open Data gebruiken. Vandaar de titel HackaLOD. Hét jaarlijkse nationale hackers-event van de erfgoedsector. Allerhande historische foto’s, teksten en andere data werden opgehaald vanuit open bronnen. Creativiteit en volharding was nodig in zo’n korte tijd met lastige technologie iets bijzonders werkend te kunnen presenteren.

Total Design deed samen met Nationaal Archief aan de HackaLOD mee. En we hebben het gered! Door een open persfotoarachief vanuit Nationaal Archief te betrekken en te linken met alle radiobulletins vanuit de KB konden we een ‘historische radio’ maken. Nerds die we zijn noemden we het een Linked Data Player. Een webapp waarmee je door de tijd kan swipen en historische nieuwsberichten kon kijken en luisteren.

“Mooi om te zien dat iedereen mooie digitale dingen bouwt, terwijl ze zichzelf slopen” zo duidde een deelnemer de 24 uurs uitputtingsslag. Maar het resultaat was bijzonder. 8 bijzondere projecten die allemaal zonder meer zo verder uitgewerkt kunnen worden.

En wij? Wij wonnen! De jury prees het concept, de volledig uitgewerkte webapp en de marktpotentie. Verschillende partijen willen er ook al mee verder. De geschiedenis komt tot leven in je mobiele telefoon.