02 maart 2020

'Onze' nieuwe postzegel

Postzegelverzamelaars zijn steeds zeldzamer. Gelukkig zijn ze er nog wel en kan Total Design hen, en mensen die gewoon nog brieven versturen, ze blij maken met speciale designs.

Cijferzegel
Het ontwerpen van postzegels zit in het DNA van Total Design. Mede-oprichter Wim Crouwel ontwierp in 1976 de beroemde Nederlandse cijferzegels en de afgelopen jaren hebben we meerdere postzegels ontworpen voor PostNL.

Typisch Nederlands
‘Onze’ Edwin van Praet heeft onlangs het nieuwste postzegelvel uit de serie Typisch Nederlands van PostNl ontworpen, waarop oranje wortelen staan afgebeeld. Typisch Nederlands is de opvolger van Mooi Nederland, een serie die 15 jaar lang is verschenen.

Paarse wortel
Wat voor Nederlanders heel gewoon is, vinden buitenlanders vaak heel bijzonder. Zo ook de oranje wortel. De populariteit van wortelen in Nederland heeft vooral te maken met de kleur. Toch zijn wortelen lange tijd niet oranje geweest, maar wit, geel, rood en zelfs paars. In de zestiende eeuw begonnen boeren in de lage landen opzettelijk oranje wortelen te kweken. Volgens de overlevering was dat om Willem van Oranje tijdens de Opstand tegen Spanje te steunen.

De kleinste placemat van Nederland
Op de postzegels Typisch Nederlands – wortelen zijn 3 oranje wortelen afgebeeld met nog wat groen aan de bovenkant, liggend op een wit bord met een mes en vork aan weerszijden. Onder het bord staat het beeldmerk van de serie Typisch Nederlands, inclusief links en rechts een gevouwen Nederlandse wimpel. Boven het bord is in een forse schrijfletter Mmm… Wortelen te lezen.

Edwin: “We hebben de wortelen dicht tegen elkaar aangelegd, zodat je er een hartje in kunt herkennen. Met nog een beetje groen eraan, want dat is zo’n mooie combinatie met oranje.

Het gebruikte bord heeft een neutrale uitstraling, is niet al te diep en gebroken wit. Zo komen de wortelen volledig tot zijn recht. Hetzelfde uitgangspunt geldt voor het mes en de vork. Niet dat moderne Scandinavische bestek dat nu zo hip is, maar een mes en vork met een traditionele, onopvallende vormgeving.

We hebben wel wat gesmokkeld. Normaal is een vork iets kleiner dan een mes, maar dat zou compositorisch niet werken. Het grid van het beeld op de postzegel bestaat uit een cirkel binnen 2 vierkanten. Om perfecte vierkanten te krijgen, hebben we het mes en de vork optisch even lang gemaakt. Het grid past weer in de rechthoekige vorm van de postzegel, waarin je een placemat zou kunnen zien. De kleinste placemat van Nederland.”

Typisch Nederlands
PostNL wil met de nieuwe serie aandacht schenken aan typisch Nederlandse gebruiken, producten, gerechten en gewoonten. Dit 1e jaar ligt de focus op echte Nederlandse gerechten en etenswaren. Eerder speelde een rookworst de hoofdrol op de postzegels.

Het postzegelvel Typisch Nederlands – wortelen telt 6 gelijke postzegels met de waarde aanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 24 februari 2020 verkrijgbaar bij het postkantoor in de Bruna-winkels en via de website.