18 juli 2023

Ontmoet de ontwerper

Interview met de ontwerper van het Yuma-logo: Alicia Castro

1. Wat was de inspiratie achter het logo en de visuele identiteit die je hebt gecreëerd?

Voortdurende transformatie. We wilden iets dat de voortdurende verandering van de digitale wereld vertegenwoordigde en de menselijkheid daarin uitstraalde. Iets dat er levend uitzag, evoluerend, veranderend. Digitaal en menselijk. Een constant heen en weer gaan tussen beide werelden.

2. Hoe heb je het ontwerpproces aangepakt om ervoor te zorgen dat het logo en de visuele identiteit de waarden en doelen van YUMA effectief vertegenwoordigen?

We hadden natuurlijk de strategie als uitgangspunt. Vervolgens hielden we een creatieve sessie met alle belangrijke stakeholders om de vertaalslag te maken van woord naar beeld. Dat was de basis voor de eerste brede creatieve verkenningen die werden teruggebracht tot 2 hoofdrichtingen die werden gepresenteerd aan een grotere groep belanghebbenden/beslissers.

3. Wat waren de belangrijkste elementen of principes waarmee je rekening hebt gehouden bij het ontwerpen van het logo en de visuele identiteit?

We wisten dat beweging een grote rol moest spelen in de identiteit omdat het een eenvoudige manier is om mensen betrokken te maken. We voelen ons aangetrokken tot beweging.
Maar ook om het principe van constante transformatie te behouden.

4. Kun je de achterliggende redenatie uitleggen van het kleurenpalet en de typografische keuzes in het logo en de visuele identiteit? Hoe dragen ze bij aan de algemene merkboodschap van YUMA?

De keuze voor typografie was al heel vroeg duidelijk, we wilden allemaal iets dat menselijk aanvoelde en schreeflettertypes hebben meer karakter en voelen verfijnd aan. We hebben ons laten inspireren door de klassieke vroeg-eeuwse lettertypes die destijds in drukwerk en kranten werden gebruikt, omdat ze ons nog steeds aanspreken op een manier die zowel gedurfd aanvoelt als vertrouwen uitstraalt.

De kleur was op een bepaalde manier uitdagender omdat we een palet nodig hadden dat het hele spectrum belichaamde, zowel heel menselijk als heel “digitaal”.

5. Hoe heb je ervoor gezorgd dat het logo en de visuele identiteit breed inzetbaar zijn en effectief kunnen worden toegepast op verschillende media en platforms, zoals drukwerk, digitaal en merchandise?

Met een flexibel systeem zorg je voor een goede toepassing op verschillende media. Toen we aan dit project begonnen te werken, waren we ons bewust van het volledige scala aan platforms waarin het zou moeten worden geïmplementeerd om er natuurlijk rekening mee te houden.

Eerste schetsen