01 september 2020

Het icoon van Rotterdam – een jongensdroom

Edwin van Praet, creative director, verhuisde als klein jongetje van Breda naar Schiedam. Elk weekend reed hij met zijn ouders naar zijn opa en oma in Breda. Op de terugweg op de Rijksweg keek hij altijd omhoog om daar het logo van Van Leeuwen te zien. Dan wist hij, ik ben weer thuis.

Daar op het Kleinpolderplein begon zijn passie voor design. Vooral als het al donker was en het logo licht gaf fantaseerde hij dat hij op een dag ook op zo’n iconische plek zo’n logo zou maken.

“Alle Rotterdammers herkennen het logo, ze adoreren het. Er is zelfs een gedicht over geschreven,” vertelt Edwin, “In 2011 werd Total Design gevraagd om het Van Leeuwen logo aan te passen, samen met de gehele huisstijl. Op dat moment wist ik dat mijn jongensdroom werkelijkheid zou worden. Nog steeds rijden er mensen langs het logo, met dezelfde gedachte: ‘we zijn weer thuis’.”

Het nieuwe logo is gemoderniseerd en daarmee meer naar deze tijd gehaald. De pay-off ‘More than tubes’ is nu onderdeel van het logo en door de aanpassing van de huisstijl is het merk op alle uitingen beter zichtbaar.

Nu in 2020 is het nieuwe logo op het gebouw geplaatst door Armada Janse en is het verhaal rond. De Correspondent schreef onlangs een mooi verhaal over hoe het iconische logo werd vervangen.