28 november 2023

Hackathon

Innovatieve oplossingen komen voort uit BZK en VWS Hackathon voor verbeterde interactie tussen burger en overheid

Deze maand hebben we deelgenomen aan een inspirerende hackathon georganiseerd door de ministeries van BZK en VWS, gericht op het verbeteren van de interactie tussen burger en overheid. De uitdaging bestond uit het verzamelen, verwerken en analyseren van grote hoeveelheden feedback van burgers, waarbij geavanceerde ontwerp- en datawetenschapsmethoden werden geïntegreerd. Een belangrijke vraag kwam naar voren: kan AI, zoals een ChatGPT-achtige tool, direct reageren op feedback van burgers en gepersonaliseerde aanbevelingen doen?

De oplossingen werden gevoed door gegevens van de overheid, waaronder gebruikersgedrag op Rijksoverheid.nl, Google Keyword zoekopdrachten en interacties met het contactcenter van de overheid. De hackathon onderstreepte de vitale rol van ontwerp en datawetenschap bij het vormgeven van de toekomst van de interactie tussen burger en overheid.

Als deelnemer zijn we enthousiast over het potentieel van de ontwikkelde oplossingen en kijken we uit naar de praktische implementatie ervan. Onze groep heeft een tool ontwikkeld die gebruik maakt van de ChatGPT API, waarmee gebruikers vragen kunnen stellen op de website. De LLM (Large Language Modelling) zoekt en geeft informatie op basis van de vraag, waarbij de focus uitsluitend ligt op content die beschikbaar is op rijksoverheid.nl. De Hackathon liet niet alleen creativiteit en innovatie zien, maar benadrukte ook de cruciale rol van ontwerp en datawetenschap bij het creëren van een effectievere en slagvaardigere overheid.