01 april 2025

ESG in het licht van Omnibus: een oproep tot proactieve communicatie

De Omnibusverordening van de EU – gepubliceerd op 26 februari 2025 – zorgt voor onduidelijkheid over de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Terwijl de verordering het doel heeft de administratieve lasten te verlichten, brengt deze vereenvoudiging het risico met zich mee dat de CSRD minder effectief wordt op het gebied van milieu en samenleving. Het is een oproep tot strategische aanpassing; bedrijven moeten nu leiderschap tonen door proactieve ESG-communicatie.

De voorgestelde wijzigingen in de verordening kunnen de CSRD aanzienlijk veranderen.

Belangrijke aandachtspunten zijn:
• Reikwijdte van de rapportage: de herzieningen verhogen de drempel voor verplichte rapportage waardoor veel MKB bedrijven, die aanvankelijk onder de CSRD vielen, worden uitgesloten. Dit kan de impact op duurzaamheidsverbeteringen verminderen.
• Detail niveau van data: de verwachte afname in verplichte KPI’s kan het inzicht in cruciale ESG-onderdelen verminderen, waardoor het moeilijker wordt om voortgang te meten.
• Tijdlijn voor implementatie: vertragingen kunnen het momentum van de EU-duurzaamheidsdoelen in de weg zitten en bedrijven de ruimte geven om investeringen in duurzame praktijken uit te stellen.
• Onzekerheid over auditing: een gebrek aan duidelijkheid over de belangrijkste te controleren regels kan de geloofwaardigheid van de CSRD ondermijnen.

Deze onzekerheid vormt een uitdaging voor bedrijven en bemoeilijkt strategische planning en investeringen in duurzaamheid. Wachten op meer duidelijkheid is verleidelijk maar riskant; inactiviteit kan het vertrouwen van stakeholders ondermijnen en de voortgang op het gebied van duurzaamheid vertragen.

Vooruitstrevende bedrijven hebben een kans om leiderschap te tonen. Door verder te gaan dan alleen naleving en proactief te communiceren over hun ESG aanpak en de meetbare impact hiervan, kunnen ze blijvend vertrouwen opbouwen bij stakeholders. Onzekerheid doet geen afbreuk aan eerdere ESG-initiatieven; de verzamelde data en inzichten van voorgaande inspanningen vormen een basis voor toekomstige strategieën en gerichte verbeteringen.

Naarmate de rapportagevereisten veranderen, blijven fundamentele duurzaamheidsprincipes constant.

Bedrijven moeten de nadruk leggen op:
• Transparante en open communicatie: ook al zijn er minder verplichte KPI’s, transparante rapportage over ESG-initiatieven is cruciaal. Deel voortgang, uitdagingen en ambities (en positieve stappen die zijn gezet).
• Impactgerichte storytelling: kwantificeer de impact en vertel verhalen die laten zien hoe acties zich vertalen naar resultaten in de praktijk.
• Betrokkenheid van stakeholders: betrek actief investeerders, klanten en werknemers de betrokkenheid te versterken en feedback te vragen.

Een duurzame toekomst, strategisch gecommuniceerd

De Omnibusverordening brengt uitdagingen met zich mee, maar doet niets af aan het belang van ESG. Bedrijven moeten hun inspanningen laten zien als een continu proces. Transparantie vergroot geloofwaardigheid en echtheid. Al genomen ESG-initiatieven zijn waardevol; de opgedane ervaringen vormen een stevige basis voor toekomstige strategieën. Door transparantie te omarmen, storytelling centraal te stellen, stakeholders te betrekken en gebruik te maken van eerdere ervaringen, kunnen bedrijven onzekerheid effectief managen en hun leiderschap op het gebied van duurzaamheid versterken.

De reis zelf wordt een krachtig verhaal dat veel verder reikt dan regelgeving.

Auteur: Marc Hilhorst, Managing Director, TD Cascade