02 januari 2024

De nieuwe AI-postzegels

Typisch Nederlands 2024

PostNL brengt op 2 januari 2024 het postzegelvel Typisch Nederlands – koeien uit. De uitgifte is de 1e van dit jaar in de serie Typisch Nederlands. De meerjarige serie ging in 2020 van start en is in 2024 gewijd aan de dieren die we het best kennen en die het dichtst bij ons staan. Op de 6 gelijke postzegels staat waarde 1 voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De prijs voor een vel met 6 postzegels is € 6,54. Het ontwerp van Typisch Nederlands – koeien is gemaakt door onze senior grafisch ontwerper Adam Lane, executive creative director Edwin van Praet en concept director Huub van Veenhuijzen. Zij organiseerden een brainstormsessie met collega’s om gezamenlijk ideeën te ontwikkelen in kleine groepen. Ze combineerden Typisch Nederlandse onderwerpen met verschillende decoratiestijlen en ontdekten dat Delfts blauw het meest effectief was, terwijl andere stijlen nog onbekend zijn voor AI.

Het team koos voor dierenduo’s omdat het een gevoel van vertrouwdheid creëert, vergelijkbaar met het zien van een dubbelportret van kinderen. De gewenste situatie, lichtinval, de positie van het dier en de kijkers werden besproken. Vervolgens werd verfijning toegepast, zoals de ogen, grootte van de koe, en het positioneren van de dieren dichter bij elkaar of juist verder uit elkaar.

Binnen de Typisch Nederlands serie kunnen liefhebbers later dit jaar nog meer prachtige postzegelvellen verwachten. Op 12 februari verschijnt het thema honden, gevolgd door paarden op 25 maart, zangvogels op 13 mei, en katten op 12 augustus.Artificial intelligence

AI heeft betrekking op lerende computersystemen. Deze AI-systemen zijn in staat op basis van grote hoeveelheden data en algoritmes extrapolaties te maken, beslissingen te nemen, keuzes te maken en interpretaties te bedenken. De ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie gaan snel en de toepassingen vinden we overal terug: van gezichtsherkenning op smartphones tot zelfrijdende auto’s en van slimme thermostaten tot deep fakes (digitaal gemanipuleerd beeld, geluid en tekst). Een aparte discipline binnen AI is generatieve kunst (generative art), waarbij het computeralgoritme een origineel kunstwerk of ontwerp maakt.

Kijk en bestel ze hier:
https://shop.postnl.nl/webshop/postzegels/bijzondere-postzegels/tnl-delftsblauw-koeien-6-vel-nl1