20 januari 2020

5 must-listen podcasts voor designers

Deze week delen we de top 5 podcasts van Senior Creative Digital Paul Wolfs. Hij werkt in team Innovation en luistert graag naar podcasts.

Je staat binnen Total Design bekend als dè podcast luisteraar, hoe komt dat?
Ik luister meestal naar podcasts als ik aan het ontwerpen ben, maar alleen als ik niet met tekst werk. Als ik er goed over nadenk luister ik al sinds de podcast eigenlijk bestaat. Ooit ben ik begonnen met Adam Curry, de Podfather, in 2005. En heb sindsdien honderden podcasts beluisterd. Hieronder een greep uit mijn favorieten:

#1: Een podcast over media
Deze podcast van Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth luistert heel lekker weg. Ze hebben een goede helikopter-view van het Nederlandse medialandschap. Het afgelopen half jaar zijn de afleveringen inhoudelijk steeds beter geworden.

Door mijn zoon van beleef ik media op een andere manier, vooral de invloed van YouTube fascineert me. Daarom is mijn favoriete aflevering die met Kalvijn. Het deel over Thumbnail designers is prachtig. Kalvijn is een grote speler in het nieuwe medialandschap, hij maakt zo’n 100 videoproducties per jaar en heeft 1,2 miljoen volgers.

#2: The Journey van KLM
Dit is een heel fascinerende podcast en ook een ultiem voorbeeld van succesvolle branded content. KLM verkoopt de romantiek van het reizen, en dat past heel goed bij hun merkpropositie. Het is zeg maar Floortje Dessing in een podcast met een KLM-sausje eroverheen. Het zijn vaak indringende verhalen, als het ware korte romans.

Mijn persoonlijke favoriet is de aflevering over Argentinië, The Muse of Buenos Aires. In de podcast hoor je het verhaal van een zakenman die op reis ging naar Buenos Aires en daar een glimp van een vrouw opving toen zij hem voorbij liep. Zijn hele leven heeft hij aan die vrouw gedacht en 30 jaar later ontmoetten zij elkaar weer.

#3: Vallen & Opstaan
In deze podcast worden ondernemers aan het woord gelaten hoe zij van niets een succesvolle organisatie hebben weten op te bouwen. Ze worden geïnterviewd door Vincent Reinders die vraagt naar hun grootste fouten, hun winst en verlies en over vallen en opstaan.

Ik raad iedereen aan om de aflevering met Willem van Rosmalen te luisteren. Hij vertelt dat hij elke keer nieuwe kansen pakt. Het lijkt alsof zijn onderneming hierdoor alle kanten op gaat, maar naarmate zijn verhaal vordert, hoor je wat de rode draad is. Hij blijft zichzelf steeds weer opnieuw vernieuwen.

#4: 99% invisble
Dit is een klassieker, een must-listen. Het gaat over alle facetten van design. Het mooie is, het meeste design zie je niet, en daar gaat het over. Er komt van alles aan bod; vlaggen, tapijt in vliegvelden, symbolen en tomaten, maar ook over hoe design ons menselijk gedrag beïnvloed.

Mijn favoriet is Ubiquitous Icons: Peace, Power, and Happiness. Die aflevering zoomt in op de icons die wij overal tegen komen. Iedereen kent ze en gebruikt ze maar waar komen ze eigenlijk vandaan?

#5: Verwondering
Ik kan niet anders dan deze lijst af te sluiten met de podcast Verwondering. Een podcast over design, gemaakt door Harald Dunnink en Ernst-Jan Pfauth. Los van het feit dat de serie prachtig is, wil ik voornamelijk de in memoriam over Wim Crouwel uitlichten.

Wim Crouwel was een van de oprichters van Total Design en overleed vorig jaar in september. Een dag na het overlijden werd deze podcast opgenomen. Harald Dunnink, een groot Wim Crouwel fan, is beduusd over zijn dood en legt uit waarom Wim zo veel indruk op hem heeft gemaakt. Het is bijna een spontaan gesprek over iemand die het DNA van Total Design bepaald heeft.